Ova godina za Šumsko-privredno društvo Unsko-sanske šume nije počela dobro, zbog snježnih padavina morali su obustaviti kompletnu proizvodnju šumskih drvnih sortimenata, što je prouzrokovalo paniku kod pilana i drvoprerađivača širom kantona.

Podsjećanja radi, ranije godine za USK šume bile su odlične. Ovo Javno preduzeća koje gazduje nad 179 000 hektara šume, zapošljavaju 597 osoba, 2012/13 godine ostvarili su 32 miliona prometa od kojih, kada su se umanjili rashodi, ostajalo je 2 miliona čiste dobiti.

Upravo iz tih sredstava, odvojili su 1,8 miliona za pripremu i lansiranje tri projekta iza koje će stajati država, a jedno od njih je nedavno promovisana kupovina preduzeća Drvna industrija Sanica.

Ipak, protekle godine Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona je pokrenulo istražnu akciju kodnog naziva “Koverta” kojom prilikom su uhapsili i u pritvoru zadržavali oko 6 rukovodećih ljudi ŠPD Unsko-sanske šume, uključujući i direktora Đevada Muslimovića. O samoj istrazi u Tužilaštvu nisu imali komentara niti informacija kada se može očekivati podizanje optužnice dok su svi osumnjičeni trenutno na slobodi.

Kao neminovna posljedica svega, došlo je i do zastoja u poslovanju preduzeća.

Vlada Unsko-sanskog kantona krajem protekle sedmice na sjednici u Bihaću razmatrala je, između ostalog, Plan rada i poslovanja Šumsko-privrednog društva (ŠPD) “Unsko-sanske šume“ za 2015. godinu i njegov okvirni trogodišnji plan rada i poslovanja.

Premijer USK-a Izudin Saračević i resorni ministri zamjerili su upravi ŠPD-a na trendu pada dobiti poduzeća te, na drugoj strani, na rastrošnosti u planiranju rashoda.

Izvještaj su članovi Vlade primili na znanje, te ga uputili na razmatranje Skupštini USK-a.

Ipak, u ŠPD Unsko-sanske šume ne prihvataju ovu kritiku, te smatraju da su uprkos svim objektivnim okolnostima ipak ostvarili značajne rezultate.

Obaveze prema kantonu i lokalnim zajednicama ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa uredno izmiruje svake godine. Samo za prvih devet mjeseci 2014. godine, ŠPD je na ime naknade za korištenje državnih šuma u budžete općina i USK-a uplatio 1.426.185 KM od čega 633.859 KM u budžet Unsko-sanskog kantona i 792.326 KM u budžete općina.

Po općinama izvršene su uplate na osnovu naknade za korištenje državnih šuma: Bihać 136.390 KM, Bosanska Krupa 111.696 KM, Bosanski Petrovac 303.034 KM, Bužim 9.436 KM, Cazin 3.768 KM, Ključ 41.979 KM, Sanski Most 184.935 KM i Velika Kladuša 1.088 KM. Preostali iznos za period oktobar-decembar 2014. godine u iznosu od 449.944 KM ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa uplaćen je krajem januara ove godine u skladu sa Zakonom o šumama USK-a.

Što se direktora tiče ŠPD-a Đevada Muslimovića, on je naglasio da uprkos svim izdvajanjima koja ŠPD vrši za dobrobit cjelokupnog društva, postoje mnogi koji prema njima imaju samo negativne kritike i koji na dobre stvari koje čine uopće ne obraćaju pažnju.

-Preporučio bih im da se raspitaju koliko ostala Šumsko-privredna društva u Federaciji BiH izdvajaju u budžete općina i kantona i da rezultate uporede sa našim izdvajanjima. Dok se drugi diče sa izdvojenih dvadeset hiljada maraka mi u budžet općina i USK izdvajamo bliže dva miliona maraka godišnje i pojedinci to opet ne vide ili ne žele vidjeti-rekao je Đevad Muslimović direktor ŠPD USK šume.

Ipak, sudeći po dosadašnjoj praksi rada nove Vlade, nakon kritike izvještaja o radu javnog preduzeća u Skupštini uslijedi i odbijanje izvještaja, a odmah potom i smjena direktora preduzeća. Nezvanično saznajemo da bi uskoro i Muslimović (koji pripada SDA) mogao biti smjenjen jer je u koalicionoj raspodjeli rukovodstvo nad ŠPD USK šume pripalo koalicionom partneru A SDA koja će imenovati svog direktora šuma.

KOMENTARI:
Loading...