Uprkos velikom odlasku mladih osoba: U Bosanskoj Krupi cvjetaju ruže

Proteklih mjesec dana na portalu i Facebook grupi povećan je broj posjeta, komentara, kao i vijesti iz Bosanske Krupe. Pored raznih političkih prepucanja, uočili smo i prepucavanje naših sugrađana o dosta nebitnim informacijama, koje svakodnevmo možemo naći, dok vijesti i informacije iz Bosanske Krupe, za koje je potrebno određeno vrijeme istraživanja, ostanu većinom u rezervi naših sugrađana.

Tako je prošle sedmice na portalu preko 5000 komentara bilo za objave vezane za problem pasa, koji su doveli do raznih svađa i podjela ljudi u razne grupe. Za očekivati je na idućoj sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa da se na dnevnon redu nađe i problem pasa lutalica, gdje ćemo moći da čujemo i od vijećnika njihova razmišljanja i ideju za rješavanje ovog problema, umjesto prepucavanja ko je za šta zaslužan.

Nakon ove vijesti aktivna je tema bila i zapošljavanja po našoj općini, koje su krenule nakon što je na scenu nastupila trenutna većina u Općinskom vijeću Bosanska Krupa. Danas smo objavili šokantan podatak o zaposlenosti na Unsko-sanskom kantonu, kao i o stanju u našoj Općini. U Bosanskoj Krupi nezaposlenost je skoro 60%.

Kada je u pitanju Bosanska Krupa prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje od 25 541 stanovnika općine , kako procjene govore, radno sposobnog stanovništva je 17 368. Stopa zaposlenosti je u prosjeku sa USK , a to je 17,34 %, dok je stopa nezaposlenosti skoro 60 % (59,84%).

Od 4488 nezaposlenih, žena je 2214, a gledajući stručnu spremu prednjače nekvalifikovani (1679), zatim KV(1210), SSS(1110). Osoba sa VSS je 264.

Demobilisanih lica je 768, nezaposleni h RVI je 70, dok je članova porodica poginulih boraca 100. Ostalih invalida je 60, dok je korisnika novčane naknade 162. Korisnika zdravstvene zaštite je 1984.

I pored ovakvih šokantnih podataka svjedoci smo da nam odlaze mlade osobe u potrazi za boljim životom.

Ovakav članak bi trebao zabrinuti mnoge u Bosanskoj Krupi, od vladajućih struktura, roditelja i omladine , ali prolazi skoro neprimjećeno. Upravo se pitamo da li je nešto što se dogodilo u Americi, Sjevernoj Koreji ili Africi bitnije nego što se dešava u našoj lokalnoj zajednici i kantonu.

Sve dok smo ovakvi, sigurno je da će se vlasti u Bosanskoj Krupi nastaviti svađati ko je za šta zaslužan i ko će kupiti političke poene umjesto da rješavaju probleme koje se tiču sviju nas. Zapitajmo se koliko ste svojih sugrađana ispratili u inostranstvo!

Kruha i igara …

 

(Krupljani.BA)