Upozorenje za lokalno stanovništvo, dodatni porast vodostaja u naredna tri dana

Prema posljednjim podacima vodostaj Une u Bosanskoj Krupi iznosi 300 cm. Rijeka Una izlila se iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u mjesnim zajednicama Centar, Krupa II i Otoka te lokalni put Halkići-Drenova glavica koji je u potpunosti u prekidu.

Rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar. Iz svojih korita izlili su se potoci Baštra, koja prijeti da prekine putnu komunikaciju Otoka – Bužim, Bukovska i Svetinja. Voda se izlila na put i u Bihaćkoj ulici i na Kapetanovom jezeru, skladište preduzeća „DES” u Bosanskoj Krupi.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo obavještavaju da se u naredna tri dana očekuje dodatni porast vodostaja na rijekama u slivu Une i Sane (područja uz rijeke na lokalitetima vodomjernih stanica: Bihać, Klokot, Kralje, Ripač, Bosanska Krupa, Sanski most i Ključ), te se ovim putem upozorava lokalne stanovništvo i nadležne institucije za pojačane mjere sigurnosti na tim područjima na kojima može doći i do plavljenja.

//radiobk.ba