Mnoge lijepe priče nemamo priliku saznati i posvetiti im pažnju,a zaslužuju to.Osobito priče u kojima se pomaže ljudima da sami svojim radom obezbijede sigurniji i dostojanstveniji život za svoju porodicu i sebe.U središtu jedne lijepe priče koju vam prenosimo je porodica Edina Džajića iz Bosanske Krupe.

„Edin Džajić sa svojom suprugom i tri kćerke vodi poljoprivredno gazdinstvo u selu Ljusina, Bosanska Krupa. Edin je prije pet godina nastradao u minskom incidentu u blizini svoje kuće, na području koje nije bilo obilježeno kao minski sumnjiva površina i još uvijek čeka na sudski epilog svog slučaja. U projektu podrške žrtvama mina koji finansira Europska unija u Bosni i Hercegovini, World Vision Bosna i Hercegovina i Organizacija amputiraca “Udas “u podržali porodicu Džajić u nabavci traktorskog priključka, koji će olakšati proizvodnju stočne hrane.

Iako se minski incident u kojem je stradao Edin Džajić desio 2014. godine na području koji nije bilo obilježeno kao minski sumnjiva površina, još uvijek nije dobilo sudski epilog. Prema Centru za uklanjanje mina BiH, 25 godina poslije rata blizu 80.000 mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata je rasuto širom Bosne i Hercegovine, ugrožavajući više od pola miliona građana.

Edin je rođen s invaliditetom i dugo se borio da povrati funkciju u nogama i bude sposoban poljoprivrednik, koji opskrbljuje porodicu. Podvrgao se mnoštvu operativnih zahvata i fizikalnoj terapiji kako bi mogao hodati, obrađivati svoju zemlju i brinuti se o domaćim životinjama. Njegov put do oporavka bio je uspješan te se oženio i par je kasnije dobio troje djece, sve kćeri.

Dvadeset godina nakon rata, Edin je jednog jutra poveo ovce na ispašu na obližnjem polju, kada je aktivirao zaostalu minu, zadobivši višestruke povrede gornjeg dijela tijela, osobito pluća.

On se nakon izvjesnog vremena oporavio od ozljeda i od tada je u stanju ponovno se brinuti o farmi. Međutim, s količinom posla na farmi i svojim umanjenim mogućnostima, Edinu je potrebno što više alata, te je porodica veliki dio svoje ušteđevine potrošila za kupovinu malog traktora i kompatibilnih alata.

I onda se ovoj obitelji osmjehnula sreća.

Porodica Džajić dobila pomoć kroz projekt „Integrirana socio -ekonomska podrška žrtvama mina u BiH“ koji finansira Europska unija a provodi World Vision u partnerstvu s Organizacijom amputiraca UDAS-a. Cilj projekta je pružiti ekonomsku i socijalnu podršku za više od 200 žrtava mina i njihovih porodica u 11 minama ugroženih opština u BiH. Porodica Džajić dobila je traktorski priključak koji će olakšati prikupljanje i utovar stajskog đubriva u procesu proizvodnje hrane za stoku. Porodica je u okviru svojih mogućnosti odlučna da svojoj djeci pruži najbolji početak, a ono u čemu je ova porodica želi da ustraje jeste uzgajanje organske hrane za svoje tri kćeri.Da bar za hranu ne moraju brinuti.“/ Nejra Baltes/

Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske je nevladina Organizacija koja okuplja žrtve mina, amputirce i članove njihovih porodica da ostvare svoja prava i integrišu se u zajednicu. Organizacija je osnovana 2002. godine, a osnovali su je žrtve mina za pružanje podrške drugim žrtvama mina. Organizacija djeluje na prostoru Republike Srpske putem pet regionalnih udruženja u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju kao i u Federaciji BiH putem koordinatora. Ciljane grupe Organizacije su: žrtve mina, amputirci i članovi njihovih porodica.

Već dugo godina UDAS uspješno surađuje sa žrtvama mina u Unsko-sanskom kantonu,a pored pomoći njima u sredstvima za obavljanje njihove djelatnosti,pomoći u liječenju,edukaciji,saradnja jeostvarena i na polju kulture.”Udas” dobro znaju,po brojnim projektima i na području bosanskokrupske općine.

/Dževada Štancl/

KOMENTARI:
Loading...