U Velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi večeras je održana centralna mevludska svečanost povodom rođenja poslanika Muhammed a.s.

Program, kojeg je organizovao Medžlis IZ Bosanska Krupa, a kojem je prisustvovao veliki broj vjernika, počeo je izvedbom prigodnih ilahija i kasida.

“Moramo obilježiti i osvježiti uspomene, ojačati ljubav prema poslaniku, prisjetiti se poruka i pouka u njegovom životu. U poslaniku imamo najljepši primjer. Svi imamo određenu predstavu da znamo dovoljno o poslanika Muhammed a.s., ali kad se zapitamo nažalost mnogi od nas veoma malo znaju. Bitno nam je da o poslaniku saznamo i naučimo što više. U Allahovom poslaniku imamo najbolji primjer, u svim okolnostima. Da bi se ugledali na njega neminovno je ugledati se na njegove postupke i njegovu riječ. Muhammed a.s. će nam biti uzor tek kad ga upoznamo”, kazao je Hasan ef. Makić dodajući kako se ovakvim programima iskazuje ljubav prema poslaniku Muhammedu a.s.

Inače, muslimani širom svijeta učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se, ne samo njegovog rođenja nego i života i vjerovjesničke misije. Mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, a. s., koji je bio čovjek i vjerovjesnik i uzor kako treba živjeti. Vjerovjesnik je podučio kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

 

Komentari: