U nedjelju 21.jula u Potkalinju,bosanskokrupskom živopisnom selu,od 11,30 minuta , Medžlis islamske zajednice Bosanska Krupa i Džemat Potkalinje organiziraju posebnu kulturno-vjersku manifestaciju kojom prilikom će biti na svečan način obilježen završetak izgradnje i uređenja džamije Potkalinje.

Prvi historijski tragovi govore da je već 1871. godine središte Potkalinja krasila mala kamena džamija sa zatvorenom drvenom munarom.Godine 1927.ova džamija se dogradila.Sve do početka Drugog svjetskog rata u ovoj džamiji je vjersku dužnost obavljao stalni imam u džematu.Poslije tog rata džamija je obnovljena, ali u džematu nije bilo stalnog imama, jer je broj džematlija koji su tu živjeli, bio mnogo manji.I u posljednjom odbrambeno-oslobodilačkom ratu džamija ,kao i domovi džematlija i mezari njihovih najbližih, su porušeni do temelja.

Kroz sve godine,neraskidiva veza s rodnim selom onih Potkalinjaca koji su danas rasuti po bijelom svijetu, je rasla,kako su se, zahvaljujući onima koji su ostali, činili ogromni napori i kako je obnovljena putna komunikacija do ovog sela. Stanovnici Potkalinja vikendom pohodili svoja imanja i i uređivali ih.Tako je uz veliku želju ,mnogo rada 2016. godine započela i obnova džamije na starim temeljima,a 2017-te godine završena je – izgradnjom lijepe munare .

Sve džematlije koji su, kao majka i dijete, neraskidivo vezani za Potkalinje,uz Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa,pozivaju vas da u nedjelju,21.jula budete u svom i njihovom rodnom selu i uveličate svečanost kojom će se ozvaničiti potpuni završetak ovog vjerskog objekta – svjedoka postojanja muslimanskog stanovništva,njihove vjere i neraskidive veze Potkalinjaca sa svojim rodnim nebom.

Svečanost u povodu otvorenja obnovljene džamije u Potkalinju počinje u nedjelju 21.jula, u 11,30 minuta.

Dževada Štancl

KOMENTARI:
Loading...