Turisti iz cijele Evrope pohrlili na rafting na Uni

3 min. čitanja

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama, a koje očigledno mnogo više cijene stranci koji ovdje ovih dana dolaze u velikom broju, nego domaće stanovništvo.

Osim prelijepih planina, nacionalnih parkova, vodopada, ono što je u posljednje vrijeme u potpunoj ekspanziji jeste rafting i sve ugodne stvari koje se mogu doživjeti tokom jednog adrenalinskog spusta u neku od naših prelijepih rijeka.

Kao što je poznato, rafting je avantura koja spada u red ekstremnih sportova, a koja na jedinstven način spaja odmor, spokoj i uživanje u netaknutoj prirodi i adrenalinski naboj koji pokreće cijelo tijelo.

Stoga ne kaže se džaba, da ukoliko tražite nezaboravne trenutke i neponovljive dane u prirodi ispunjene druženjem, rafting na Uni je nešto što trebate doživjeti.

- Oglas -

“Što se tiče rafting sezone, iako dijaspora nije još došla sezona je krenula dosta dobro od maja mjeseca. Dosta podsjeća na 2019. godinu i imamo dosta upita i od ljudi koji žive u BiH. Mi smo puno okrenuti i Hrvatskoj i Sloveniji koju su nam geografski dosta bliži i imaju mogućnosti jednodnevnih dolazaka na rafting”, govori za UNA portal Tarik Halkić iz agencije UnatOure.

Kako nam pojašnjva Halkić, rafting uglavnom traje 12 kilometara i polazak je od Kostelskog buka do mjesta Grmuša.

“Nama najpopuparnija ruta je na relaciji kanjona rijeke Une, od Kostela do Grmuše i od Grmuše do Bosanske Krupe. Ona ne traži iskustvo i dovoljeno je i djeci da idu na rafting. Svakako oprema i vodič na svakoj etapi je neophodna. Cijene su od 50 do 70 KM po osobi, dok je Štrbački buk nešto skuplji i zbog ulaza u NP Una i sam prevoz je dosta dalji”, dodaje.

Ističe da je osim rijeke Une, rafting izuzetno popularan na Neretvi i Tari, te dodaje da najviša turista dolazi iz susjednih zemalja.

“Što se tiče turista, u maju i junu najviše su nam dolazili iz Srbije i Hrvatske dok od polovine juna do danas pored domaćih turista i država koje sam spomenuo krenuli su i iz Austrije, Njemačke i Švicarske da dolaze. Pored redovnih komercijalnih raftinga radimo i naše regate u Bosanskoj Krupi koja ove godine ima skoro 100 čamaca i održava se 16. jula”, poručuje Halkić.


Podijeli ovaj članak