Juče u Bosanskoj Krupi položeno cvijeće na centralnom šehidskom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi i proučena Fatiha pred duše svih šehida 5.Korpusa ARBiH, a sinoć je održana svečana akademija, kojom su i završene aktivnosti obilježavanja 27.godišnjice od formiranja 5.Korpusa ARBiH.

‘Danas ima i živih šehida’, naglasio je Amel ef.Duraković u svom obraćanju na šehidskom spomen obilježju, kazavši da svi oni koji su svoj život dali za BiH su ako bog da šehidi, ali da će i svi oni, koji su se srčano borili, a odlaze sada, biti šehidi, po svojim zaslugama i svojim herojstvom. Polaganju cvijeća prisustvovali su ratni komandanti, brigadiri, načelnici štabova, RVI, bivši i sadašnji vojnici, predstavnici vlasti sa svih nivoa u Kantonu, predstavnici političkih stranaka, sindikata i organizacija te građani Bosanske Krupe. Kao završna aktivnost svečanoj akademiji povodom obilježavanja 27.godišnjice 5.Korpusa ARBIH koja je održana u Velikoj sali Doma Kulture u Bosanskoj Krupi, prisustvovale su brojne zvanice i gosti, a obratili su se Hazim ef.Muzaferović, koji je predvodio učenje Fatihe, načelnik općine Bosanska krupa Armin Halitović, koji je kao domaćin pozdravio prisutne i naznačio da se datumi kao ovi moraju obilježavati zbog mladih ljudi, da se nikad njima ne bi ponovilo i desilo ono što je bilo 1992.-1995.godine.

Husnija Avdagić, pomoćnik komandanta za bezbijednost 5.Korpusa ARBIH, pročitao je referat ratnih dešavanja 1992.-1995. te evocirao uspomene na formiranje 5.Korpusa. Ispred organizatora se obratio ministar Ermin Zulić, potom predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić ipremijer USK Mustafa Ružnić, kazavši da je podrška vlasti u obilježavanju ovako važnih datuma neminovna i da ulagati u istinu je jedini način da historija zapamti dešavanja onako kako su se ona i dogodila. Prisutnima se obratio i Haris Imamović, izaslanik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a obraćanja je zaključio načelnik štaba 5.Korpusa ARBIH Mirsad Selmanović, koji je naglasio da se ovakvi datumi , obilježavanja kao i na kraju zasluge za slobodnu BiH moraju dati njenim borcima i starješinama i da se dostojanstveno treba ponašati, živjeti i djelovati kao pripadnici ARBIH za budućnost i obilježavanje sličnih datuma te da se s ponosom ističu prave vrijednosti 5.Korpusa i ARBIH.

U sali Doma kulture u kojoj se tražila stolica više, simbolično su postavljene dvije prazne stolice, za generale Drekovića i Dudakovića, za koje, napomenuli su pojedini u svojim govorima, nepravda ovog svijeta ne može izbrisati njihovu hrabrost i poštenje, niti zasluge u kojima će oni uvijek biti tu sa svojim vojnicima i sa svojom armijom.

Svečana akademija ove godine po prvi put je organizirana u Bosanskoj Krupi, a na akademiji su nastupili Enko Midžić, Ismet Dekanović- Dekan te hor „Harmonija“ iz Sanskog Mosta, a u predvorju Doma kulture izložene su fotografije nastale u ratnom vihoru ’92-’95, autora Šefika Veladžića i Jasmina Rekića.

Elma V./Radio BK

KOMENTARI:
Loading...