U velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi 27. decembra (subota) sa početkom u 19,00 sati će biti obilježena 100. godišnjica ustoličenja reisu-l-uleme Džemaludin ef. Čauševića i njegovog 144. rođendana. Svečanost u znak sjećanja na prvake Bošnjaka i njihov doprinos islamskim i drugim naukama organizira Udruženje “Reis Mehmed Džemaludin Čaušević” iz Bosanske Krupe.

Uz prigodna obraćanja magistra Senada Šepića, javnost će se podsjetiti na reformatorsku misao ef. Čauševića, prosvjetiteljsku djelatnost, kao i ulogu u društveno-političkim kretanjima na Balkanu. Na svečanoj akademiji će učestvovati i JU Dječije obdanište i dom učenika, Prva osnovna škola, Druga osnovna škola i Opća gimnazija Bosanska Krupa.

U nedjelju, 28. decembra sa početkom u 12,00 sati u Reisovom rodnom mjestu Arapuši će biti proučen Mevlud. Organizator je tim povodom organizovao i besplatan prevoz iz Bosanske Otoke u 11,00 sati ispred motela Una i u 11:15 iz Bosanske Krupe ispred hotela “Stari grad – Ilma”

Džemaludin ef. Čaušević na položaj reisu-l-uleme svečano je postavljen 26. marta 1914., kada je pismeno dobio odluku austrougarskog cara o imenovanju. Na tom položaju ostao je do aprila 1930., kada je nedugo nakon uvođenja šestojanuarske diktature na vlastitu želju penzionisan.

Bošnjačkoj javnosti poznat je kao veliki pobornik obrazovanja, promicatelj tolerancije, ravnopravnog položaja žena u društvu, prvenstveno putem njihovog odgoja i obrazovanja te učešća u javnom životu.

KOMENTARI:
Loading...