U petak su se ispred Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi okupili ljekari, medicinsko osoblje i ostali radnici okupili ispred svoje javne ustanove na mirnom prostestu koji je nosio poruku “Hoćemo vršitelja dužnosti direktora!”

Svoje zahtjeve su su ranije prenijeli članovima novoformiranog upravnog odbora svoje ustanove i ostavili im samo 24 sata da im zahtjev ispune. Da bih potvrdili, poslije završenih radnih zadataka zajednički su htjeli svojim izlaskom u krug ustanove upozoriti na ozbiljnost svojih zahtjeva, u vrijeme kada je Upravni odbor, u petak u 14 sati, zakazao sjednicu.

Svoje zahtijeve su im pismeno dostavili. U njima stoji:
„Zbog činjenice da od 17.03.2015.godine Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Bosanska Krupa nema rukovodioca,odnosno VD direktora,sindikat ljekara i sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu ne može više ostati po strani. U proteklih dvadesetak dana Dom zdravlja Bosanska Krupa je mejsto gdje na sceni imamo političku igru,privremeni Upravni odbor imenuje kandidate za vršioca dužnosti direktora,a kada stigne saglasnost Ministarstva zdravstva USK-a, iste kandidate ne priznaje.Znači sam svoje kandidate degradira i poništava.

Od Ministarstva zdravstva USK-a tražimo da riješi pitanje imenovanja vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja,te da poduzme potrebne sve pravne postupke protiv svih odgovornih za ovu situaciju.

Vama je poznato da Dom zdravlja ne može funkcionisati bez rukovodioca,tekući problemi se ne mogu riješavati,plate uposlenika se ne mogu isplatiti.
Sindikati vam daju 24 sata da riješite ovaj problem, u protivnom ćemo putem medija upoznati širu javnost o ovoj situaciji“.

U potpisu zaključaka sindikata su oba predsjednika nezavisnih sindikata ljekara i radnika u zdravstvu.

Obzirom da se u najavljenih 14 sati u petak članovi Upravnog odbora nisu pojavili u zdravstvenoj ustanovi, gdje kako kažu mogu jedino održavati svoje sjednice, sindikalisti i uposleni Doma zdravlja odlučili su i ranije upoznati medije i najaviti da će, ukoliko se njihovi zaključci ne realiziraju, u ponedjeljak na mirni protest pozvati i građane općine općine Bosanska Krupa, ne isključujući štrajk.

Ponovili su da je njihov jedini zahtjev imati rukovoditelja Zdravstvene ustanove.

Članove Upravnog odbora nismo uspjeli kontaktirati. Ukoliko se oglase i njihov odgovor ćemo objaviti.

KOMENTARI:
Loading...