Jučer na svom starom mjestu u pječakoj zoni u Bosanskoj Krupi, postavljeni su prepoznatljivi štandovi i obogaćeni brojnim naslovima knjiga koje će ove godine moći kupiti građani bosanskokrupske općine.

Sajam knjiga ima toliko godina organizacije u Bosanskoj Krupi, koliko je i trajanje bosanskokrupske manifestacije „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“, kao jedan od sajmova koji imaju za cilj promicanje svega onoga što je utkano ili se želi utkati, u kulturno-historijski i privredni razvoj lokalne zajednice.

Projekat u kom je do sada zastupljeno nekoliko sajmova, sa svojim terminima tokom cijele godine ,osmislila je Lokalna akciona grupa „Una – Sana“.

Sajam knjiga, kao prilika da se bogatoj književnoj tradici ji bosanskokrupske općine doda i mogućnost prezentacije izdavačkih kuća i knjižara sa naslovima koje imaju u svopojoj ponudi, u ovom vremenu kada se mnogo manje čita i kada se knjige mnogo manje kupuju, dobro je došao i dobro je primljen od svih ljubitelja pisane riječi iz oblasti književnosti,ali i iz brojnih drugih oblasti,kao što je stručna literatura vezana za nauku, poljoprivredu u cjelini, praktičnu medicinu i zabavnu literaturu za sve uzraste.

Uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Armina Halitovića i Općine Bosanska Krupa ,organizator Sajma knjiga je Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje, odnosno Gradska biblioteka Bosanska Krupa sa svojim partnerima, a oni su Komunalno poduzeće „10 juli „Bosanska Krupa,Radio Bosanska krupa i portal „Krupljani.ba“.

Ove godine su na Sajmu oni najvjerniji izdavači i knjižari koji su ovu sajamsku manifestaciju podržavali od samog njenog početka. Tu su izdavači iz Sarajeva,Banjaluke,Prijedora i Bužima sa naslovima najpoznatijih pisaca i njihovih dijela sa prostora jugoslovenskog prostora,sa najznačajnijim piscima svjetske književnosti,uz mnogo naslova beletristike,kao i literature koja iz različitih uglova govori o historiji ,sa dosta enciklopedija iz svijeta geografije,kulture,sporta i vjerske literature.

Posebnost ovogodišnjeg Sajma je i svečano otvorenje koje je upriličeno u večernjim satima kada se poštovateljima knjige obratila direktorica Zumreta Porić i pozvala ih da budu uz ovu sajamsku izložbu,ali i uz mini-koncert koji su za tu priliku priperemile članice Gradskoh dječjeg hora Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje u kom pjevaju djevojčice ,uz stručno vodstvo direktora Festivala „Djeca pjevaju hitove“ Saliha Suljanovića.

Koncert je ostavio bez daha publiku,na isti način kako su bili oduševljeni posjetioci na Dječjem festivalu kulture i umjetnosti u Sarajevu kada su članice hora imale svoj prvi koncert u našem glavnom gradu.

Ove godine ,Sedmi sajam knjige trajaće pet dana.Najavljene su posjete učenika sa svojim pedagozima iz više bosanskokrupskih škola,a i vrijeme trajanja Sajma prilagođeno je i onim građanima koji svoje večernje šetnje žele iskoristiti za kupovinu ili razgledanje knjiga.
U svakom slučaju,veoma je malo prilika koje imaju građani bosanskokrupske općine da svoje kućne biblioteke obogate željenom literaturom ili dopunie sa novoizdanim naslovima.

Sedmim sajmom je to još dodatno popravljeno,tako da je sve ono što je zamišljeno organizacijom ovog Sajma knjiga i ostvareno.Porodica ljubitelja knjige, u ovom vremenu zaokupljenosti tehnikom, je od ove godine , još veća.Krupljani se , iz godine u godinu, sve više vraćaju knjizi i tako prate i sve ono sto je nastalo i sto nastaje i ostaje zabilježeno u bosanskohercegovačkoj,europskoj i svjetskoj literaturi,a sto su, među ostalima,stvorili i stvaraju veliki knjiženvici koji adresu svog rođenja,inspiracije i zivota imaju u Bosanskoj Krupi .

KOMENTARI:
Loading...