26 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak | 8. Augusta 2022.

Sarah Šertović proglašena nacionalnom pobjednicom u takmičenju “NASA Scientist for a Day”

Učenica Opće gimnazije “Bosanska Krupa” Sarah Šertović proglašena je nacionalnom pobjednicom u takmičenju “Scientist for a Day” za Bosnu i Hercegovinu, na temu “Oberon” u kategoriji srednjih škola.

“NASA Scientist for a Day” je svjetsko takmičenje koje NASA organizuje svake godine pozivajući studente da napišu esej od 300 riječi kako bi odgovorili na pitanje o našem jedinstvenom Sunčevom sistemu i uzbudljivoj riječi astronomije.

Za takmičenje 2021. od učenika se traži da nauče o tri mjeseca Urana – Arijelu, Oberonu i Titaniji, a zatim napišu esej od do 300 riječi u kojem objašnjavaju koji od ovih mjeseca bi željeli istražiti pomoću robotske svemirske letjelice.

Esej od Sarah prenosimo u cjelosti:

“Bio je sat književnosti kada se čitao William Shakespeare i “A Midsummer Night's Dream.”

Oberon

No ja odjednom nisam čula ni riječi šta je profesor govorio. Odjednom sam se našla u nekom nepoznatom svijetu. Osjetila sam kako izlazim iz rakete na tlo Uranovog mjeseca Oberona. Pogledala sam oko sebe i vidjela samo led i kamenje. Na sebi sam imala specijalno odijelo koje me štiti od hladnoće. Iza mene se nalazila raketa i moje specijalno vozilo Oberomobile. Otišla sam do njega, a zbog malog ubrzanja 0.332m/s2 sam se jako teško kretala. Sjela sam u svoj Oberomobile kada sam primijetila da je rezervoar za gorivo prazan.

Mrzim kada se ovo desi! Nasula specijalno gorivo – oberonski led, sjela sam nazad i krenula. Otišla sam do svog omiljenog mjesta, kratera Hamleta čiji je diametar 206 km. Danas sam otišla na sami centar kratera kako bih istražila tamno tlo i vidjela neke čudne biljke. Prva koju sam ugledala je bio jedan ogroman cvijet, veličine Zemaljskog semafora. Stabljika mu je bila crvena sa zlatnim prugama, a cvijet je bio gotovo providan, u obliku prstenova sa zelenim rubovima. Odlučila sam da ću ga nazvati Rosa Uranium. Uzela sam mali uzorak cvijeta kako bih ga mogla ispitati kada se vratim u svoju raketu. Uzela sam još nekoliko uzoraka drugih biljaka poput Iris Gubusa i Aser Tana i otišla istražiti pećinu koja se nalazi u blizini.

„Buđenje! Ustaj!Hej!“ – čujem svoju prijateljicu kako me zove. Izgleda da sam zaspala i sanjala da se nalazim na Oberonu. Ustala sam da se spremim za sljedeći čas kad sam u ruci primijetila uzorak Rosa Uraniuma. Možda to ipak nije bio samo san?”

[fblike]

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci