Saopćenja općinskog načelnika i stranaka u Bosanskoj Krupi

Poštovani građani bosanskokrupske općine

Poslije jedne bezobzirne i prljave predkampanje koju najviše putem društvenih mreža, kvazi portala, poslušnih medija, a u posljednje vrijeme i uz suport kantonalne televizije vodi jedno iščašeno krilo SDA, predvođeno čovjekom, koji ni sam ne zna na koju bi stranu okrenuo, da sebi i u slijedeće četiri godine obezbjedi barem dio budžetskih privilegija, koje koristi u ovom promašenom mandatu. Imam potrebu da vam se obratim i sa nekoliko primjera razobličim njihovu propagandu koja je ipak daleko od prave političke kampanje i borbe za svoje stavove.

Kao prvo, nije daleko dan kada je OO SDA Bosanska Krupa sazvala press konferenciju na kojoj su izrazili svoju zabrinutost zbog toga što će 29. decembra biti blokiran račun Općine Bosanska Krupa. Čista laž, jer evo prošla je i prva trećina mjeseca januara, a Općina Bosanska Krupa i dalje uredno posluje preko svih računa koje ima.

Svakodnevno svjedočimo raznim hvalospjevima o navodnim privlačenjima budžetskih sredstava sa kantonalnog i federalnog nivoa vlasti, ali još nisam ni jednom čuo, a kamo li osjetio da je neko od tih nadobudnih političara uspio obezbjediti koju hiljadu, a kamo li desetine ili stotine hiljada konvertibilnih maraka vanbudžetskih sredstava dovukao u ovu općinu. Ja jesam i ako me zdravlje posluži namjeravam to još dugo raditi.

Putujuća družina budžetskih uhljeba iz Kluba SDA u OV Bosanska Krupa, od kojih su neki u OV ušli na vrlo sumnjiv način, predvođena njihovim voždom, predsjednikom OOSDA, u radnom vremenu je boravila na deponiji Vlaški Do i iznenadila se kakvo je stanje zatekla. Ja sam mnogo puta bio na toj deponiji, ali i drugim deponijama i znam kakvo je stanje i zbog toga se borim da ispravim ono što su načelnici SDA prije mene dozvolili. To sam već dokazao kada sam zajedno sa svojim saradnicima obezbjedio skoro milion eura nepovratnih sredstava od Svjetske banke, koja dakle nisu budžetska, za zatvaranje deponije Krivodol. Ta je deponija zatvorena po europskim normama, ali izgleda da to nekom nije drago pa sada želi pažnju javnosti usmjeriti u drugom smjeru. Činjenica je da sam ja i stranke koje čine većinu, upravo iz tog razloga, što je stanje daleko od idealnog, odlučili da tamo više ne bude deponija, nego pretovarna stanica i reciklažno dvorište, gde će se otpad odvajati i reciklirati i neće deponovati. Komunalna preduzeća iz dvije općine i jednog grada koje odlažu otpad na ovoj deponiji po odluci jedne od Vlada Unsko sanskog kantona, kojoj je na čelu bio premijer iz SDA, još tri mjeseca oslobađamo plaćanja naknade za korištenje deponije uz obavezu da ta sredstva ulože na popravljanje stanja na deponiji.
Činjenica da gospoda koja se slikala uz istrošene gume i klaonički otpad, tek juče prvi put došla na deponiju, govori o tome koliko ih interesuje jedan od najvećih problema koje su upravo oni i njima slični instalirali u srce Perne.

Cilj SDA u općinskom vijeću je da se napravi haos i nestabilnost u kojoj oni najbolje plivaju. Vijećnici SDA su tokom svoje kratke vladavine, na samom početku mandata, pokušali da otjeraju strane investitore, ali im to nije uspjelo. Njihov sadašnji cilj je da svojim istupima, lažima, insinuacijama i podmetanjima ogade svakom investitoru i pomisao da dođe u Bosansku Krupu.
Svjesni su da će uskoro izgubiti izbore na svim nivoima. Tako očajni, u ambis u koji propadaju, žele povući i što više sveg dobrog što je u našoj općini učinjeno, kao i ono što namjeravamo učiniti.
Nervoza koju ispoljavaju i prljava predizborna kampanja koju vodi SDA ovih dana očit je dokaz straha za dalji napredak Bosanske Krupe. Njihove prljave igre nas neće zaustaviti u realizaciji razvojnih projekata, poput proširenja Poslovne zone Pilana na Krupatrans i Una-Om, kao i svih novih i započetih projekata.

Izdržat ćemo pritiske i nastaviti odlučno. Potpuno opredjeljeni da se borimo za zakonitost i očuvanje interesa građana nastavljamo dalje. Ono što nikako ne ide u prilog SDA je činjenica da građani konstatuju promjene tokom posljednjih osam godina, da se radi I kada nije izborna godina, da se u svim mjesnim zajednicama rješavaju višedecenijski problemi, a koje ranija vlast nije htjela rješavati, jer tobože, tu nema dovoljno glasova.

Pozivam bilo kojeg građanina bosanskokrupske općine, koji ima dobre namjere, kada čuje bilo kakvu laž iz usta SDA oratora i njihovih doušnika i poslušnika da dođe u Općinu Bosanska Krupa i provjeri sve navode koji se plasiraju u javnost sa ciljem iskrivljivanja stvarnog stanja u našoj općini i moje lične diskreditacije.

Spreman sam svakom lično pokazati sve dokumente koje imamo i razobličiti gebelsovski način vođenja rane predizborne kampanje. Kada dođe prava predizborna kampanja vjerovatno većina onih koji su sada najglasniji neće ni imati priliku učestvovati, jer su grijesi prema vlastitoj stranci veliki, ako ne veći onda isto veliki koliko i grijesi prema našoj općini.

Načelnik
Armin Halitović

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

OOSDP-a Bosanska Krupa izražava svoje nezadovoljstvo i zaprepaštena je količinom iznesenih neistina od strane članova Kluba SDA u Općinskom vijeću Bosanska Krupa. Mada ne želimo učestvovati u predizbornim trikovima SDA ipak moramo reagovati, jer su u njihovim istupima povređeni osnovni principi uljudnog ponašanja učesnika u političkom životu jedne općine.
Negiranje stvari koje su zajedno s nama iz Kluba SDP -a donijeli i izglasali u predhodnom mandatu kada smo zajedno činili većinu ravno je određenom činu koji čine gubitnici. Međutim narod pamti i narod zna ko je i kad je šta uradio i one koji mu lažu sigurno će na izborima kazniti.

Odluka o formiranju Poslovne zona “Pilana” i kreditno zaduženje za otkup zemljišta, koje je sada najveći trn u oku vjećnika SDA, izglasana je jednoglasno. Dakle svi koji su bili prisutni su bili “za”. Izgradnja vodovoda za Jezerski, Pištaline i Mahmić Selo također izglasana uglavnom rukama SDP-a i SDA. Garancija za kreditno zaduženje komunalnog preduzeća, također je zajednička odgovornost, Odluka prvo za rušenje pa zatim za izgradnju zgrade Gimnazije je većinski zajedničko djelovanje dvije stranke. Zatvaranje deponije Krivodol smo također zajedno izglasali, ali tada nismo ni slutili da će sa višeg nivoa (čitaj SDA) doći “ferman” da nova deponija opet bude smještena na području naše općine. Da se sada ne vraćamo još u prošlost i ne nabrajamo još mnogo dobrih stvari koje su zajedno urađene spomenut ćemo još Strategiju razvoja Općine Bosanska Krupa s kojima se mi i danas ponosimo i nastojimo ostati na putu razvoja naše općine koji smo tada trasirali u tri pravca: prerađivačka industrija, poljoprivreda i turizam. Tada iz SDA su isto zagovarali, ali vijećnici SDA koji su sada u vijeću ili nisu upoznati ili neće da znaju da su u tome učestvovali njihovi stranački prethodnici.
Negiranje sveg što je dobro urađeno, izmišljanje nepostojećih afera, obmanjivanje javnosti i nadmeni način komunikacije i unošenje nemira među građane najčešće putem društvenih mreža, isključivost u međusobnim razgovorima i izbjegavanje svakog dijaloga koji znači napredak ovoj općini postao je način ponašanja vjećnika SDA u OV Bosanska Krupa.

Neki očigledno misle da mogu mnogo više od svojih trenutnih mogućnosti.

Iako nas je koaliranje s SDA u OV Bosanska Krupa skupo koštalo, jer smo najviše zahvaljujući toj činjenici izgubili poziciju vodeće stranke, mi stojimo iza svake zajedničke odluke i ne pada nam na pamet da omalovažavamo dostignuća te “velike koalicije”, jer se u politici moraju nekad donositi i teške odluke koje će vas kasnije koštati nekoliko vijećničkih mjesta. Tada smo svi zajedno razmišljali lokalno i prioritet nam je bila naša općina. Nismo se vezali za ideologije i stranačka sufliranja sa viših nivoa i to je ovoj općini donijelo uspjeh. Mi smo i dalje ostali na tom putu i želimo da naša općina napreduje, da zaustavimo odliv mladih ljudi stvarajući im bolje uslove za život u svojoj općini i svojoj domovini, ali vi iz SDA ste odustali od tog puta, pomamili se za “svjetlima velikog grada” i izdali principe na kojima ste dobili podršku građana.

Shvatamo vaše frustracije jer ste u Bosanskoj Krupi otkada se načelnik bira direktno samo jednom pobjedili i tri puta poraženi, ali morate sebi priznati da narod upravo tako hoće i da je naš kandidat Armin Halitović i dalje neprikosnoven, a sve to zahvaljujući svojim i našim inicijativama, odlukama i realizovanim projektima koji su građanima naše općine bez obzira živjeli u urbanom ili ruralnom djelu općine donijeli samo napredak. Sva podmetanja SDA, omalovažavanja, pokušaj vrbovanja vjećnika iz drugih stranaka i razne insinuacije koje graniče sa zdravim razumom neće zaustaviti ovu parlamentarnu većinu da završe započeti posao. Kanite se ostvarivanja ličnih interesa I pomozite da Općina napreduje a ako ne želite nemojte odmagati.

PRESS
OO SDP-a Bosanska Krupa

 

Predmet:Saopćenje za javnost

Na posljednoj XVII sjednici Općinskog vijeća općine Bosanska Krupa,jedna o tačaka Dnevnog reda odnosila se i na trenutno stanje i probleme na deponiji “Vlaški Do” na kojoj se odlukom Vlade Unsko- sanskog kantona odlaže otpad iz općina Cazin, Bužim i Bosanska Krupa. Zaključak o odgodi plaćanja naknade komunalnim preduzećima iz Bosanske Krupe, Bužima i Cazina za korištenje deponije Vlaški do, a koja se nalazi na teritoriji općine Bosanska Krupa, koji je usvojen na prijedlog klubova DF-a, SDP-a i A SDA a kojim se do 31. marta produžava period u kojem komunalna preduzeća neće plaćati naknadu izazvao burne reakcije na samoj sjednici i izljeve naknadne pameti pojedinaca iz Kluba SDA na društvenim mrežama.

Kao odgovoran politički subjekt, koji svoje djelovanje u Općinskom vijeću zasniva na činjenicama i konkretnim podacima te za dobrobit svih stanovnika općine Bosanska Krupa, dužni smo upoznati javnost da su prezentacije članova kluba SDA, kako na sjednici Općinskog vijeća tako i naknadno na njima omiljenim društvenim mrežama , čista obmana i demagogija prožeta odavno započetom predizbornom kampanjom. Njihova tvrdnja da se komunalna preduzeća oslobadjaju plaćanja naknade je čista laž. Komunalna preduzeća koja koriste deponiju, sredstva koja trebaju plaćati za naknadu za korištenje obavezana su da ista sredstva usmjere u sanaciju i održavanje deponije kako bi bila uređena na ekološki prihvatljivim principima jer nije propisno održavana u predhodnim godinama. U tom periodu cijelo vrijeme je na vlasti u Unsko sanskom kantonu bila SDA i najveća krivica za stanje na deponiji snosi Vlada USK koja je trenutno aktuelna i nekoliko predhodnih na čijem čelu su uvijek bili kadrovi SDA, a iz koje sad ili tačnije iz jedne od frakcija SDA, dolaze kritičatri i zagovornici Odluka i Zaključaka za koje Općinsko vijeće Bosanska Krupa nije nadležno. SDA i danas ima vlast u Kantonu i „njihov“ je kantonalni premijer . Ovim putem ih pitamo zašto za rješenja koja su nametnuta općini Bosanska Krupa ne traže od „svog“ premijera poništenja istih. Vijećnici kluba SDA se predstavljaju kao jedini dušebrižnici u općini Bosanska Krupa, a u stvari su kalkulanti i smutljivci koji zbog svoje nemoći i činjenice da nisu dio parlamentarne većine žele uzbuniti narod i lažima, podmetanjima i orkestriranim napadanjeme sveg i svačeg što nije po njihovoj volji, žele steći jeftine političke poene. Već su krenuli u jako prljavu kampanju za predstojeće Opće izbore u 2018.godini, međutim to su potezi očajnika jer već sad i sami dobro znaju da su sigurni gubitnici i da nema više nikog koga mogu nasamariti da s njima udje u vlast poslije oktobarskih izbora . Klub vijećnika SDA iz dana u dan i na svakoj sjednici Općinskog vijeća pokreće mnoge neargumentovane diskusije a najviše iz razloga ne poznavanja predmetne materije pa i ovaj put kada je riječ o deponiji Vlaški Do.Da znaju materiju onda bi sigurno morali znati da je u periodu 2006 – 2007 godina ista ta SDA Bosanska Krupa čiji vijećnici trenutno pokušavaju ovaj problem prebaciti na druge političke subjekte a medju njima i DF Bosanska Krupa koji tada nisu ni postojali, bila dominantna većina u Općinskom vijeću, imala Načelnika iz redova SDA te je ista kao dio tadašnje parlamentarne većine inicirala donošenje niz odluka i saglasnosti sa kantonalnog nivoa vezanih za ovo odlagalište otpada iz čega se jasno vidi da sadašnji klub vijećnika SDA u svojim diskusijama vezanim za ovu Odluku i ovo odlagalište ima namjeru obmanuti javnost te svoj nemar, koji sada drugi moraju ispravljati , a žele ga staviti na teret drugima koji sa tim nemaju nikakve veze.

DF Bosanska Krupa kao dio sadašnje parlamentarne većine u općinskom vijeću će se boriti protiv deponije smeća na teritoriju općine Bosanska Krupa ali legalnim i legitimnim metodama, te kroz projekte unapređenja i saniranja postojeće deponije kroz postupak pretvaranje iste u reciklažno dvorište, gdje u tom slučaju ne bi postojala deponija smeća na pomenutom lokalitetu.
Ali u ostalom SDA je po tome već poznata i zbog toga polako kreće ka svojoj historiji odnosno završiti će na mjestu kojeg su juče slikali i obilazili !!!

OO DF Bosanska Krupa
Dana: 09.01.2018. Godine

SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Obzirom da se ovih dana u sredstvima javnog informisanja prenosi niz netačnih ili polutačnih informacija od strane članova kluba SDA i njihovog predsjednika gosp. Mahmića u vezi navodne podrške istresanju smeća na deponiji Vlaški do dužni smo reagirati.
Naime, OOASDA nikad nije glasala za lokaciju deponije i oštro se protivi istoj. ASDA tada čak nije ni postojala kad je deponija smještena na navedenoj lokaciji a današnji predsjednik OO ASDA je čak bio organizator prosvjeda protiv iste te lokacije koju je tadašnje vodstvo na čelu sa SDA nasilno postavilo na to mjesto. Kakve li ironije da oni koji su smjestili deponiju na Vlaški do se pokušavaju dodvoriti glasačkom tijelu Bos Krupe te predstaviti da su oni spasioci okoliša naše Općine. Sad kad smo našli donatore da se ista uredi po uzoru na evropske pretovarne stanice, skupina kvazi SDA ekologa bi razrušila i taj projekat kao što su pokušali razrušiti sve što ide napretku u Bos Krupi.
Opća je činjenica da bi dotična gospoda iz SDA voljela prenijeti scenario nestabilnosti sa kantonalnog nivoa u Bosansku Krupu gdje bi po uzoru na svog predsjednika gosp Mahmića koji ucjenjuje u Skupštini USK dizanjem ruke svoje premijere isto to radili i u OV-u ucjenjujući načelnika i predsjedavajućeg. Time bi svi procesi u Općini stali a mi bi o poslovnoj zoni imali vijećnička pitanja zašto nije pokošena trava i trnje na pilani od istih onih koji bi zakočili sve procese da mogu.
Informacije radi dok smo bili u koalaciji sa dotičnom EKOLOŠKI osvještenom gospodom bio je blokran sve jedan pozitivan proces u Bos Krupi, od poslovne zone pa nadalje.
Pored teške i deprimirajuće situacije u državi SDA klub na čelu sa svojim predsjednikom dodatno nastoji negativnom retorikom unijeti razdor i nesigurnost među građane Bos Krupe težeći prigrabiti dnevnopolitčke poene.
Pozivamo ih da zajedno sa nama počnu se baviti investicijama, povećanjem konkurentnosti radne snage i svim drugim aktivnostima koje su vezane za povećanje životnog standarda naših ljudi.
U tom smislu ih također pozivamo da podrže zajedno sa nama odluke za proširenje poslovne zone koje bi se trebale naći na slijedećoj sjednici OV čime bi bio omogućen ulaz novih investitora koji su prijeko potrebni kako našoj državi tako i našoj Bosanskoj Krupi.

OO ASDA Bosanska Krupa