Branko Ćopić, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca, rođen je 1. januara 1915. godine u selu Hašani kod Bosanske Krupe gdje je završio i osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Bihaću, a učiteljsku školu pohađao u Banjoj Luci odakle je izbačen zbog čitanja napredne literature.

Školovanje je nastavio u Sarajevu, a završio u Karlovcu. Diplomirao je 1940. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Ćopić se u pripovijetkama prije Drugog svjetskog rata najviše zanimao siromašnim seljacima, sanjarima i prosjacima, djeci, skitnicama i nadničarima, a kasnije u ratnim pripovijetkama Ćopić je nadahnuto opisivao herojske podvige i mučeništvo svojih junaka.

Sredinom 20. vijeka pisao je satirične priče u kojima je kritizirao ružne pojave u tadašnjem vremenu. Napisao je preko trideset knjiga za djecu, među kojima i nekoliko romana, te tri zbirke pjesama. Neka od najpoznatijih njegovih djela su: Ježeva kućica, Bašta sljezove boje, Magareće godine, Orlovi rano lete, Doživljaji Nikoletine Bursaća…

Prema njegovim djelima snimljeno je čak 13 filmova i dvije TV serije.

Bosanska Krupa, Novi Sad, Podgorica i Novi Pazar odali su počast ovom velikom piscu dodijelivši mu ulicu s njegovim imenom. Međutim, Sarajevo, kao glavni grad BiH i grad u kome se školovao i objavio veliki broj svojih djela, to nije učinilo.

Kako to obično biva u nekim drugim zemljama i kulturama, rodne kuće velikana pretvaraju se u muzeje, stavljaju se pod zaštitu države i generacijama služe u najplemenitije svrhe.

Kod nas je drukčije. Ovako rodna kuća Branka Ćopića u krupskom selu Hašani izgleda danas…

branko_copic_hasani

KOMENTARI:
Loading...