Stari grad u Jezerskom će zasigurno obogatiti turističku ponudu kako ove općine tako i Unsko-sanskog kantona.

Investitor projekta je Vlada USK-a, a implementator Općina Bosanska Krupa, dok je projektnu dokumentaciju i saglasnost izdao Zavod za zaštitu kulturnog nasljeđa USK-a. Vrijednost projekta iznosi 20.000KM, a završetak radova planiran je za otprilike mjesec dana.

Proglašen nacionalnim spomenikom

Kako je napisao Radoslav Lopašić u knjizi «Bihać i Bihaćka krajina», jezerski historijski grad posjeduje unutrašnju okruglu kulu visoku više od dvadeset metara koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem visok četiri metra s velikim vratima.

Uz kulu je još sagrađen kameni zid visok sedam metara koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 četvornih metara. Za stoljetnu kulu historija bilježi da ju je gradila Jezerska djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada podigli su Turci za minulih ratova radi strateške važnosti, a koji je služio za odbranu.

Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je tu bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj. Stari Jezerski grad, kako u svojoj knjizi “Naši gradovi” bilježi Ćiro Truhelka, spominje se po imenu Castrum Hiesera.

Stjepan Nemčić ili Nimčić nametnuo se gospodarom plemenskog grada držeći ga u vlasti još 1563. Jezerski je po nekim starim crkvenim zapisima pripadao Zagrebačkoj županiji.

Padom Castruma Hiesera pod tursku vlast, Nemčići se preseliše u Križevačku županiju gdje im i danas žive potomci. Ugledavši se na njih, veliki broj jezerskih porodica se raselio, ali je većina ostala na svojim historijskim posjedima i prihvatila islam.

KOMENTARI:
Loading...