Tradicionalni vrtićki sajam koji se i ove godine održao na Keju te veseli ples Rastimo uz ples ponovo je zabavio građane Bosanske Krupe. Mala raja iz JU Dječiji vrtić i dom učenika Bosanska Krupa još jednom su pokazali da je najbolje biti dijete i da kroz igru i pjesmu te iskreni dječji osmijeh možemo pobijediti sivilo i probleme današnjice. Barem na tren.

”Vrtićki sajam je zamišljen kao jedna divna aktivnost koja pruža roditeljima i djeci da višak svojih igračaka zamijene, poklone, prodaju a prije svega da se lijepo druze u ovako lijepom ambijentu. Kasnije se održava ples, odnosno manifestacija Rastimo uz ples, po uzoru na vrtiće u regionu, da se svi vrtići okupe na trgovima, sa svim odgojnim grupama s istom koreografijom” – kazala je direktorica Alma Mesić.

Jer ljubav je, sve što trebam od tebe, jedna je od pjesama uz koju su plesali i koju su otpjevali ovi mališani sa svojim tetama, a svojim tradicionalnim vozićem pozvali su i sve prisutne, mame i tate, dide i majke, i sve one koji su željeli zaplesati da je za iskren osmijeh i dobru zabavu potrebna samo želja i volja, ali i ruka u ruci, prijateljstvo.

Vrtićki sajam, na kojem su roditelji imali priliku kupiti ručne radove svojih mališana te fotografije kao i igračke koje su pojedina djeca željela zamijeniti ili prodati, i ove godine pokazao se kao mala poduzetnička igra. Bilo je tu zamjene igračaka, malo i cjenkanja, a najvažnije, svako je pronašao nešto za sebe.

Tačku na ovu manifestaciju, mogli bismo reći, stavila je direktorica Mesić, ponudivši roditeljima i svim građanima naše općine Peticiju kojom traže još jednu vrtićku grupu odnosno prihvaćanje većeg broja djece u predškolsko obrazovanje, za koje, tvrdi Mesić, imaju i kapacitete i mogućnosti. Slična problematika nije samo u Bosanskoj Krupi već u cijelom kantonu, gdje su uz nove standarde i norme, smanjeno brojno stanje u grupama, a time i onemogućen upis djece u predškolsko obrazovanje, koje je jedno od njihovih osnovnih prava.

Elma V./Radio BK

Komentari: