Pjesnik bez riječi, pjesnik sa slikom i kistom,olovkom,tušem i uljem ,prepoznatljiv po svojim motivima sa kojima se pronalazi se u prirodi,u rijeci Uni,u tradiciji,u simbolici starih gradova u kojima se prepliću događaji , kroz znakove koji su, ili katanac,ili ključ,most do nekog savršenog mira koji jedino umjetnik može da zamisli u svakodnevnici u kojoj živimo-to je likovni umjetnik Rade Babić koji je,poslije duge pripreme,najviše zbog traženja najpogodnijeg termina koji bi odgovarao umjetniku i programskom katalogu dešavanja u Gradskoj galeriji,napokon, dio svojih djela izložio u galerijskom prostoru Doma kulture i Općine Bosanska Krupa.

Već nekoliko godina,tačnije od početka jedne humane akcije koja se vodila za jednog oboljelog dječaka,u koju se među prvima uključio ovaj umjetnik, započela je umjetnička i prijateljska veza između Rade Babića i voditelja Gradske galerije Bosanska Krupa Saliha Suljanovića-Kasnije se Rade našao u istom svijetu društvenih mreža sa još nekoliko zaljubljenika u umjetnost,fotografiju,rijeku Unu,tradiciju,kao i pratilaca kulturnih događanja u Bosanskoj Krupi.Sve je poslije toga vodilo do prve samostalne izložbe u Bosanskoj Krupi.

13697001_1329472413734314_6635252829490582954_n

Radi Babiću,umjetniku koji je rođen u Bosanskoj /Kozarskoj Dubici,koji se školovao u Sarajevu i Banjaluci,ne za akademskog slikara ,već stručnjaka u pravu,umjetnost je od ranih godina života predstavljala njegov lični izbor i način tumačenja željenog svijeta,kazali bi njegov svijet u kojem je on slikao za svoju dušu, nastojeći promovirati ono gdje se najbolje osjeća : uz prirodu darovanu ljudima uz rijeku Unu, kao najboljem šalabahteru ili bukvaru načina življenja.Takav izbor djela ,o Uni,za bosanskokrupsku izložbu odabrao je i za svoje prvo javno predstavljanje u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi.

Uz brojna ulja na platnu i grafičke prikaze na papiru dočarao je rijeku Unu u onim njegovim zaustavljenim pogledima duž toka rijeke,ali onim motiva koje je vidio na brojnim fotografijama zaljubljenika u posebnost rijeke koja, i kad je brza, i kad je mirna, jednako u duši umjetnika,ali i promatrača, donosi smiraj.Nekoliko slika iz ove postavke je i sa motivima iz Cavtata,mjesta na moru koje je ,kao i Una, za njega oaza u kojoj se savršeni mir izjednačuje u vodi i njenoj okolini.U prostoru u kojem najbolje prija kafa,onako uz tradicijske motive,kafa razgovora pjesnika sa samim sobom i sa ljudima koji pričaju njegovim jezikom,a sa kojim umjetnik želi uspostaviti mir duha,tijela,prostora koji spaja i ističe ono najbolje u ljudima i okolini, koja im je prirodno,histojisko,tradicijsko okruženje.
Kao čovjek koji je u relanom svijetu na Medicinskom fakultetu u Banjaluci stavljen u svijet knjiga jer je zaposlen u biblioteci ovog fakulteta,u bogatstvo knjiga koje su i same postale njegova učionica svijeta,kao čovjeka koji je strukom posvećen pravdi,najbolje se snašao u svijetu umjetnosti koja mu je dala dovoljno prostora da izrazi ono što je naintimnije u njegovoj duši,pa ga tako likovni kritičari i prijatelji zovu-slikarom pjesničke duše.

13700053_1329472500400972_7272123974139207875_n

O svemu ovome, na svečanom otvorenju izložbe, govorio je Salih Suljanović,voditelj Gradske galerije koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Rade Babić postao jedan od onih čija su djela dobila priliku da ih pogledaju i bosanskokrupski zaljubljenici u slikanje.Ističući širinu,toplinu i Babićevu liniju umjetničkog stvaranja ,on je iskazao želju da ovaj umjetnik bude i dio predstojeće 46-te likovne kolonije „Krušnica“ koja će započeti krajem ovoga mjeseca.

Direktorica Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa Zumreta Porić se zahvalila na dolasku Radi Babiću i njegovim suradnicima i priajetljima,na prilici da se druže sa izloženim djelima u Bosanskoj Krupi i izrazila očekivanje da će se zajednička suradnja nastaviti i u narednom periodu.

Likovni umjetnik Rade Babić je zahvalio na prilici koja mu je ponuđena u prostoru Gradske galerije Bosanska Krupa,a obećao je da će svoja djela i dalje izlagati u okviru samostalnih i kolektivnih izložbi u galerijskom prostoru koji je i mjesto stalne postavke najboljih grafika Boška Karanovića i mjesto koje ima zaista impresivan fundus najznačajnijih likovnih umjetnika.

13707567_1329472533734302_499250926363381122_n

Istaknuo je također da je sa gostoprimljivim Krupljanima,uposlenicima Centra za kulturu Bosanska Krupa, veoma brzo postavio izložbu za koju je odabrao motive Une koje sam uočio,ali koje je vidio na fotografijama ,osobito onim Almira Hasanagića kojem se posebno i zahvalio na besprijekorno urađenim motivima Une na njegovim na fotografijama koje su i njemu,za neke slike ,bili inspiracija.

U nemilo vrijeme,vrijeme neumjetničke stvarnosti,lijek za bolje sutra,za ravnotežu duha i tijela je u okolini i bosanskohercegovačkoj tradiciji,dok je umjetnost je njegov način ophođenja sa svijetom kakav najbolje stoji uz savršenost toka i obala rijeke Une.Tako je,uz riječi da se radi o umjetniku koji je na svojim slikama besprijekorno uredan,staložen i precizan u slikanju,Alaga Isaković, doajen udruženja likovnih umjetnika „Krušnica“ Bosanska Krupa,pozdravio Radu Babića,zahvaljujući na dodijeljenoj časti da otvori ovu izložbu u Bosanskoj Krupi.

Julski likovni događaj u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi,odnosno izložbu Rade Babića posebno su muzički obogatile članice Dječjeg ansambla „Ja“ koji radi pri Centru za kulturu,obrazovanje i informisanje u Bosanskoj Krupi,osobito sa pjesmom sa kojom su veoma uspješno nastupile na Dječjem festivalu kojeg su nedavno organizirale kolege Radio Bihaća i na kojem su osvojile peto mjesto po glasovima žirija ,a drugo mjesto po glasovima onih koji su ocjenjivali pjesme telefonskim pozivima.

13716092_1329472613734294_1818378346827626485_n

Izložba djela Rade Babića u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi biće postavljena narednih petnaest dana,odnosno do početka ovogodišnje Likovne kolonije „Krušnica“.
Svi koji su zaiteresirani mogu je pogledati svakim radnim danom,a i u druge dane za vrijeme dogovorenih oorganiziranih posjeta.

Još nekoliko zanimljivih crtica o umjetničkom stvaranju Rade Babića:

Rade Babić je do sada izlagao u mnogo bosanskohercegovačkih gradova,a kao posebnu ozložbu istakao je onu u Bosanskoj/Kozarskoj Dubici kada je izlagao svoja djela zajedno sa djelima Pabla Picassa ( grafike ciklus Volard-poštanske marke sa njegovim likom),Viktorijom Rabžajevom ( pejsaži),sa svojim pejsažima Une u organizaciji Turističke organizacije grada Dubice,koja u svojoj Gradskoj biblioteci ,vjerovali il ne ,u svom vlasništvu, ima i jedno originalno djelo Pabla Picassa-litografiju,autoportret.Po saznanjima to je i jedini Picassov rad u BiH.

Iz biografije Rade Babića izdvojimo i to da je svoju ljubav prema slikarstvu njegovanau od djetinjstva, razvijao učeći slikanje u ulju na platnu kod likovnog umjetnika Vladislava Dacešina.

Slikar s ponosom ističe i da je veoma uspješnim radom ocjenjen njegov portret Ive Andrića koji je bio naručeni rad i da je to, do sada ,njegova umjetnička slika koja mu je najbolje plaćena.

Ponosan je i na svoj ciklus “ Brave, katanci i Kastel” do čijeg stvaranja je došao sasvim spontano.

13620247_1329473673734188_2220904340096030118_n

Umjetnik kaže:” Ja sam u jednom momentu osjetio tjeskobu zaključanosti, zatvorenosti na više nivoa. Jedne prilike sam rekao da bih bio najsretniji da nikad nisam naslikao ni jednu bravu i katanac i da se nateže otključavaju brave i katanci u ljudskim glavama. Jednostavno je previše katanaca. Na mnogim našim fabrikama su katanci i lanci. Na pristup raznim svjetskim asocijacijama mi imamo katanac. Ja kao čovjek želim da komuniciram sa svim ljudima. Jedna od izložbi koju planiram je na Dubičkom mostu koji je spajao dva grada. Brava i katanac je simbol prekida, a izgubljeni ključ je rješenje koje se traži”.

KOMENTARI:
Loading...