Boris Majstorović završio je studij grafičkog dizajna kod Vernera Majera u Minhenu i studije grafike kod Dževada Hoze na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Oba velika, dokazana, svjetska umjetnika ostavila trag na njegovo djelovanje.
Boris Majstorović za „Ljepotu zvijeri“ je rekao da postoji šest ciklusa sa ovom tematikom i da izloženi radovi na njegovoj samostalnoj izložbi mogu otvoriti oči publici koja nije navikla na ovu vrstu likovnosti.

„ Ovdje su poštovani osnovni arhetipi grafičkog zanata koje je još Rembrant uspostavio. Iako to danas nije moderno, to je nešto što mene vodi i osnovna potreba je da crtam“ – istakao je Majstorović.

Boris Majstorović je i naš Krupljanin. Rođen 1976. godine u Bihaću a 1992. godine odlazi u Minhen. Od 1994-1997. studira modnu grafiku na “Meisterschule fur Mode”. 1996. godine drži izložbu “Humanoscu Protiv Mržnje” u Staatsgalerie Weisbaden, a 1998. godine prvu samostalnu izložbu u prostorijama SSF, Minhen.

Jedan je od onih četrdeset studenata sa Unsko-sanskog kantona koji je poslije rata ušao na vrata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu,i to na odsjeku grafike.

„Boris Majstorovic preferira bakropis veceg formata i slozenijeg koncepta koji se cini pogodnim za njegovu imaginaciiju (Super Star Fucker). Njemu je blizak duh sakralne tematike u kontekstu savremene civilizacije, a za takve probleme nalazi rjesenja u grafizmu zapisa crno-bijele umjetnosti.“

Boris će svoja djela po prvi put predstaviti u Bosanskoj Krupi, u Gradskoj galeriju u Domu kulture 15.tog marta sa početkom u 19 sati. Dođimo i podržimo našeg sugrađanina.

KOMENTARI:
Loading...