Nasilje nad ženama toliko je pustilo korijene u našem društvu da ga je s vremenom postalo teško prepoznati…

Ljudi su zaboravili da se najjači udarci najmanje primjete i da svaki pogled uprt u pod zna zašto baš u tom pravcu nestaje.
Neki problemi  rješavaju se samo na jedan način,naučinkovitiji ali i najbolniji,na način da se o njima govori. Nasilje nad ženama spada baš u ovo grupu.Teško je progovoriti o stvarima koje nas bole, na ovaj ili onaj način, ali je još teže naći nekoga ko će to sve saslušati.

Učenici III-1 Opće gimnazije odlučili su da posluže kao primjer svojim sugrađanima.U okviru projekta “Civitas” izašli su na ulice da pokušaju da podignu svijest i pokažu da ipak ima onih kojima je stalo i koji žele da čuju o ovom problemu,možda i više nego što se pretpostavlja.

“Nasilje nad ženama je zločin koji naoko ne pripada nikome osim onima koji su direktno s njim povezani,a ustvari su dio univerzalnog zla kojeg bi valjalo iskorijeniti,ali koliko god se pokušava ne može mu se stati na put dok svi zajedno ne priznamo vlastitu krivicu i ne poradimo na tome da je eliminišemo. Podjelom bijelih vrpci odlučili smo da privučemo pažnju građana. Zapamtite nije samo 25.novembar dan borbe protiv nasilje nad ženama. O ovom problemu treba da se govori svaki dan,bez stida i straha, kako bismo što prije pronašli najbezbolniji način da ga riješimo. Također smo iskoristili priliku kako bismo anketirali naše građane, a rezultati ankete poslužit će nam u završnom dijelu našeg projekta. ŽENE PRIJAVITE NASILJE, ZAPAMTITE NISTE SAME!!!”-kazala je između ostalog Jasmina Ičanović, učenica III-1 za portal Krupljani.BA

KOMENTARI:
Loading...