Sinoć je stigla tužna vijest – umro je Nijaz Velagić Čedo, gazija 505. viteške brigade i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Svi borci 505. viteške bužimske brigade se odlikuju velikom hrabrošću, što su dokazali i pokazali brzbroj puta tokom agresije na našu državu.

Najveća i najsvjetlija borba nad agresorom iz Srbije bila je operacija “Breza ’94”, koja je u prvi plan izbacila nekoliko vitezova, a jedan od takvih je bio Nijaz Velagić Čedo.

U žestokim borbama tokom operacije na Šipu i Križu, Velagić je bio teško ranjen. No, Nijaz ne bi bio jedan od gazija da bolnicu nije napustio dva dana kasnije i nastavio borbu za oslobođenje Bosne i Hercegovine, prenosi Radiosarajevo.

505. bužimska brigada odigrala je ključnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine oslobađanju Unsko-sanskog kantona. Ona je 15. decembra 1993. odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, na prijedlog štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, 505. brdskoj brigadi iz sastava Petog korpusa dodijeljen je počasni naziv VITEŠKA.

Slavu u USK je tako pronijela je 505. viteška i njen legendarni komandant rahmetli Izet Nanić, a jedan od najvećih gazija upravo je bio i – Nijaz Velagić.

Vrijeme dženaze i ukopa Nijaza Velagića Čede bit će određeno naknadno.

KOMENTARI:
Loading...