Proljetni dani su i vrijeme početka nove građevisnke sezone. Tako je i u Bosanskoj Krupi gdje su u kabinetu načelnika općine Bosanska Krupa potpisana čak četiri ugovora za radove  na infrastrukturnim objektima. Ukupna vrijednost za sva četiri ugovora je  150.000 konvertiibilnih maraka a radi se o sredstvima iz 2014. godine za koje nije mogao biti potpisan ugovor jer općina Bosanska Krupa sve do prije petnaestak dana nije imala pravobranioca čije je mišljenje na ovakve ugovore obavezno.

Načelnik općine Armin Halitović prvo je potpisan ugovor sa preduzećem  KOVGRAD iz Bužima  koje  se obavezalo  da će  za iznos pribliažan 55.000 konvertibilnih maraka  izgraditi još  jedu fazu internih  saobraćajnica unutar poslovne zone Pilana. Radi se o saobraćajnici od glavnog ulaza u poslovnu zonu  Pilana  izmedju poslovnih pogona preduzeća  Bosanskar, ACMA grup,  Bingo i ZAH  u kojim je proizvodnja i korištenje objekata uveliko počela. Uređenje saobraćajnice koje podrazumjeva  izradu donjeg sloja puta i asfaltiranje  uradit će se na prostoru na kojem su već završeni i svi drugi infrastrukturni radovi kao što je kanalizacija, vodovod, elektronstalacije, telefonske i internet  instalacije i odvodnja oborinskih voda. Izgradnjom ovog dijela interne saobraćajnice uslovi poslovanja u Poslovnoj zoni Pilana biće još više poboljšani a značit će i lakšu komunikaciju kako za one koji su već  otpočeli proizvodnju tako  i one koji tek planiraju u ovoj godini graditi svoje objekte.

U mjesnoj zajedici Hodžinac sanirat će se klizište iznad jednih od najstarijih mezarluka u užem dijelu grada. Ovo klizište aktivno je već duže vrijeme ali je prilikom prošlogodinjeg nevremena i obilnih kišnih padavina u fazi koja je počela ugrožavati obližnje mezarluke. Mada je Općinski štab Civilne zaštite još u oktobru odobrio sredstva iz  naknada ze elementarne nepogode i mada su radovi bili hitne prirode,  da bi se ispoštovala sva zakkonom propisana procedura čekalo se mišljenje ooćinskog pravobranioca koji je odmah po imenovanju ovaj ali i sve druge predmete koji se tiču investiranja u infrastrukturu uzeo kao prioritetne. Radove na ovom projektu  u visini od 18.600 KM radit će preduzeće Dizdarević – merc .

Isto preduzeće danas je potpisalo i ugovor za rekonstrukciju i asfaltiranje Gimnazijeske ulice . Ovaj dio grada je tokom prošlog ljeta i jeseni dobio potpuno novi izgled a sanacijom ove saobraćanice uređenje dijela grada oko Opće Gimnazije biće u potpunosti završeno a sve ulice u Mjesnoj zajednici Stari grad biće asfaltirane.

Ugovor sa preduzećem Dizdarević Merc potpisan je i za nastavak izgradnje kolektora za otpadne i oborinske vode na potoku Kalender u naselju Krčana. Ovo je već osma faza ovog projekta i u ovoj godini će se od do sada obezbjeđenih sredstava napraviti najmanje 50 metara zatvorenog kanala. Za ovaj projekat općina Bosanska Krupa  aplicirano je i na više drugih adresa pa su očekivanja da će i u drugom djelu godine biti nastavljeni radovi na ovom objektu .

Prilikom potpisivanja ovih ugovora načelnik Halitović je rekao da mu je veliko olakšanje što općina konačno ima pravobranioca koji je jedna od nezaobilaznih karika u investicionim ptrojektima i javnim nabavkama te izrazio očekivanja da će radovi planirani za ovu godinu ići predviđenom dinamikom.

KOMENTARI:
Loading...