3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021

Posljednje ročište Sanjinu Sefiću 22. augusta, porodice se nadaju okončanju agonije i pravdi

U Kantonalnom sudu u Sarajevu u utorak, 22. augusta, trebalo bi biti održano ročište Sanjinu Sefiću, na kojem će biti iznesene završne riječi, čime će se okončati jedna od agonija kroz koje su od marta 2017. prolazile porodice Agić i Malkoč čije su kćerke Selma i Edita poginule kada ih je Sefić udario automobilom u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne u oktobru 2016. godine.

Prošle su dvije godine i dva mjeseca kako su naprasno prekinuti životi ovih mladih studentica koje su napustile rodne gradove i došle u Sarajevo kako bi se obrazovale i ostvarile životne ciljeve. Studirale su treću godinu Filozofskog fakulteta na odsjeku Psihologija. Udarom vozila Sefić je Selmu odbacio 38 metara, a Editu 31 metar. Selma je preminula odmah od povreda, a Edita u KCUS-u dva sata nakon nesreće. U optužnici se navodi da Sefić nije smanjio brzinu, niti je kočio, a povrh svega je i pobjegao.

Roditelji i prijatelji studentica prešli su stotine kilometara tokom posljednjih 16 mjeseci kako bi prisustvovali ročištima, a nerijetko su se vratili odmah jer bi ročište bilo odgođeno. Nadaju se da će se ova agonija konačno okončati 22. augusta, odnosno nekoliko dana nakon kada bude iznesena presuda. Podsjetimo, zbog neodržavanja ročišta postupak je ponovljen i od 17. jula prošle godine vodi se ponovljeno suđenje.

“Nadam se da je to kraj jer je to veliko psihičko opterećenje. Supruga je sve gore. Ročišta su odgađali devet ili 10 puta, a mogli su završiti sve za tri mjeseca. Slučaj je čist jer se zna ko je to i kako uradio. Nadam se i uzdam u pravosuđe koje jeste donekle zakazalo, ali nadam se da će izreći maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Ako dobije manje, oni su zakazali totalno. Da je ostao na mjestu nesreće, pomogao i da nije bježao, drugačije bi bilo. Sad mu se suđenje razvlači, ali moramo izdržati. Nadam se da će ga adekvatno osuditi”, kazao nam je Amir Agić, Selmin otac.

Advokatica porodica Agić i Malkoč Adela Karić kazala je kako se nada da će ročište biti održano 22. augusta i da neće biti odgođeno.

“Sudija je rekao da će se iznijeti ostatak dokaza, a to je iskaz vještaka neuropsihijatra radi utvrđenja nanesenih duševnih boli porodicama i završne riječi da se okonča ovaj postupak. Nadamo se kraju agonije. U skladu sa zakonom suđenje se moralo ponoviti jer više od mjesec dana nije održano ročište. Odgovorna je druga strana zbog koje je došlo do toga. Porodica oštećenih nije dužna, ali prisustvuje svakom ročištu. Kada smo digli glas nakon svih zloupotreba procesa sudija je ispoštovao naše molbe i ubrzao postupak. Mislim da će se sada okončati”, kazala je Karić.

Nasilna smrt Edite i Selme izazvala je niz protesta u glavnom gradu BiH pod nazivom “Vi ovo dozvoljavate – za Selmu i Editu” kojima su prisutvovali studenti i građani poručivši da ne žele biti sljedeći te da treba raditi na sprečavanju “divljanja” vozača na ulicama grada i smrt nedužnih.

Neformalna grupa studentica psihologije smatra da je ovo slučaj u kojem smo nažalost svjedočili brojnim manjkavostima našeg pravosudnog sistema.

“Slučaj Sefić je ‘čist slučaj’ gdje smo imali počinioca koji je pobjegao, ali i pored svega očitog, slučaj se vodi već skoro dvije godine. Naravno, čitavoj situaciji pridonosi i sam nemar i nepoštovanje porodica koje pokazuju advokati okrivljenih koji se po nekoliko puta nisu pojavljivali na ročištima. Nažalost, sve ove mjesece niko od državnih, odnosno pravosudnih službenika pažnju nije obraćao na psihičko, ali i fizičko stanje oštećenih, tj. porodica ubijenih djevojaka. Mi kao grupa nismo mogle niti ćemo dozvoliti da Edita i Selma padnu u zaborav. Zauvijek ćemo spominjati njihova imena jer su one to i zaslužile, samo nažalost oduzeto im je pravo na život. Od samog početka smo tu i zajedno s porodicama ćemo biti do kraja. Nadamo se da će sud donijeti ispravnu odluku i izreći adekvatnu i zasluženu kaznu za ovo krivično djelo”, kazale su nam studentice.

Nakon što je, prema navodima optužnice, vozeći brzinom od blizu 100 kilometara na sat Golfom 6 udario Selmu i Editu, Sefić je pobjegao najprije na Grbavicu gdje je sakrio vozilo, a potom se sastao sa sestrom Sarom u shopping centru “Grbavica”. Ona je pozvala Dinu Alića i Amara Salihovića da dođu i pomognu Sefiću da pobjegne iz BiH u Srbiju. Koristeći Golf 4, koji je vozio Dino Alić, Sefića su prevezli iz Sarajeva do graničnog prijelaza Uvac, tačnije do pumpe Nestro Petrol u Rudom, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak Goran Perišić, s kojim je prešao Uvac 11. oktobra 2016. godine oko pola sedam ujutro.

Ubrzo se predao policiji, a bh. vlastima je izručen 9. januara. Sanjina Sefića se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode.

Njegovu sestru Saru te Alića i Salihovića tereti se da su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga, kako se u optužnici navodi, prevezli do Graničnog prijelaza ‘Uvac’, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Istovremeno, Nišića se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela, odnosno da je sakrio automobil.

 

 

Klix.ba

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci