Učenici III1 razreda Opće gimanzije Bosanska Krupa , Armin Marić i Merisa Mušić su dvanaestog novembra otputovali avionom za Berlin kao učesnici internacionalne PASCH- multimedia radionice.

Smješteni su u najmodernijem hostelu za mlade u Berlinu – Jugendherberge Ostkreuz, a ove sedmice će imati priliku da vide sve znamenitosti Berlina i da usavrše svoje znanje njemačkog jezika kroz kreativne radionice podržane od Goethe Instituta i PASCH organizacija širom svijeta.

Kao posebna manifestacija se ističe Länderabend- noć zemalja učesnica, gdje su svi učesnici prezentovali kulturu i znamenitosti svoje zemlje. Nakon uspješne prezentacije, Armin i Merisa su uručili organizatoru cijele manifestacije, gospodinu Konrathu Jakobu – glavnom PASCH koordinatoru za Beograd unsku lađu – simbol Bosanske Krupe, što ga je veoma pozitivno iznenadilo. Unsku lađu je ručno izradio uposlenik naše škole – Himzo Bužimkić.

Također su uručili suvenire Bosanske Krupe svim ostalim učesnicima, što je i bila jedna od obaveza svake zemlje učesnice. U narednih nekoliko dana će putovati u ambasade širom Berlina i organizirati intervjue za poznatije ličnosti u Berlinu, a pritom dobro upoznati njemački jezik i kulturu.

Mentor učenika Opće gimnazije Bosanska Krupa koji se nalaze u Njemačkoj je i ovoga puta bila profesorica Edisa Ćosić ,koja je ,sa svojim profesorskim i vannastavnim radom ,uz veliko poštovanje iz Goethe Instituta dala nemjerljiv doprinos specijalizaciji učenika u učenju njemačkog jezika u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa.

Napomenimo da su na nedavno održanom Europskom seminaru na temu evropske vrijednosti i pravna sigurnost u Europi u Grazu učestvovale učenice Opće gimnazije Nejra Hodžić i Lejla Ćosić zajedno sa svojom mentoricom profesoricom Edisom Ćosić te pred Univerzitetskim profesorima i uvaženim gostima na njemačkom jeziku izlagale na temu «Migracija u Bosni i Hercegovini – od migranata takozvanih gastarbajtera, preko migracije izbjeglica, pa do visoko kvalificiranih migranata» («Migration: Bosnien-Herzegowina von Gastarbeitermigration über Flüchtlingsmigration bis hin zu Migration Hochqualifizierter“.

Nakon izlaganja teme, razvila se burna diskusija i rasprava, gdje je potvrđeno sve ono što je prezentirano, a učenice i mentorica su dobile sve pohvale na stručnom i profesionalnom poslu, ali i hrabrom potezu – jer je trebalo mnogo rada, truda i vježbe, ali i hrabrosti, da se obradi ovako jedna kompleksna tema i da učenice izlažu pred auditorijem visokoobrazovanih ljudi iz zemalja Jugoistočne Evrope – na stranom jeziku.

Zaista jedinstven i veliki uspjeh koji na ovom polju postižu učenici koji uz redovnu nastavu usavršavaju se u njemačkom jeziku,veliko poštovanje prema angažmanu profesorice Ćosić i naravno-ponos Opće gimnazije Bosanska Krupa.

15109430_1454488697899351_7570495310076559870_n

KOMENTARI:
Loading...