Završen je Peti internacionalni festival folklora “Novogradski dani 2019”, a svoje učešće, ne prvi put na njemu su uzeli članovi Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ iz Jezerskog.

Pred oko 2000 gledalaca, u Centru “Safet Zajko” uz izuzetno bogat kulturno zabavni program i proglašenje pobjednika festivala realiziran je Peti internacionalni festival folklora u sklopu 23. tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2019“.

Ovaj festival je takmičarskog karaktera pa je tako prvo mjesto pripalo KUD-u” Preslica” iz Zagreba, dok su drugo mjesto osvojili članoci Doma za kulturu “Aco Karamanov”, a treće je pripalo KUD-u “Saobraćajac” iz Sarajeva.
Po misljenju žrija posebno ostvarenje Grand Prix pripalo je folklornom ansamblu “BOR-DER FOLK GRUP” iz Izmira, koji su svojim nastupima oduševili sve prisutne.

Sjajnim nastupima učestvovali su i KUD “Dobrinja ’93”, KUD “Jezerski” iz Bosanske Krupe, pjevački ansambl AŠK- sevdah ŽKUD-a “Željezničar” iz Sarajeva, fantastični narodni orkestar sa solistima RKUD-a “Proleter” iz Sarajeva, te organizatori festivala KUD “Bulbul” i KUD “Gajret” iz Sarajeva.  Poseban događaj za članove KUD „Jezerski“ je bio obilazak Baščaršije i užeg centra Sarajeva,a sve u sklopu ovog događaja.Predsjednik udruženja Husein Muzaferović – Učo kazao je da su članovi KUD „Jezerski“ iz Jezerskog uspjeli uz pomoć roditelja,udruženja i prijatelja društva biti učesnici ovog međunarodnog festivala,ostaviti izuzetan utisak,sličan onom za koji su nagrađeni u gradiću Steiemarku kod Graca kada su polovinom ovog mjeseca gostovali na manifestaciji koji je organiziralo KUD „Kulin“ za naše Bosansce i Hercegovce iz udruženja „Bošnjak“ u ovom gradu.Dobili su i zahvalnice za njihov doprinos u promociji i očuvanju tradicije i kulture Bošnjaka u Gracu.

Dževada Štancl/RadioBK

KOMENTARI:
Loading...