Kanu-kajak  klub „Kormoran iz Bosanske Krupe koji svoje znčajne aktivnosti na promociji kajakštva sprovodi od 2004.godine,u godini  kada je aktivirano ne samo udruženje već i  dat impuls nastavku odomaćene tradicije i bosanskokrupske ljubavi prema kajaku.

Već treću godinu u općini Bosanska Krupa u „Kormoranu“ je i Služba za spašavanje na vodi i pod vodom.U protekle tri  godine, veći dio članova je obučen za spašvanje na vodi i pod vodom i spreman je za izlazak na teren, kako u ljetnom tako i u zimskom periodu prilikom nesreća i nepogodnosti.Koliko je to važno za lokalnu zajednicu pokazali su  nebrojeno puta , pa i u posljednjim poplavama.

I ove godine uslijedio je javni poziv iz „Kormorana“ iz Bosanske Krupe za novu obuku ,za zainteresirane građane koji žele biti dio takve ekipe kako bi osnažili službu i povećali broj članova.

U fokusu poziva mogle su se ,a po posljednjim informacijama još mogu, pronaći sve zainteresovane osobe od 18 do 30 godina koji imaju volje za ovakvim aktivnostima,odnosno da uđu u proces prijave, selektiranja,obuke i licenciranja za  člana  Službe za spašavanje na vodi i pod vodom.

U periodu maja i juna trajaće aktivnosti, a predavanja i prvi izlasci na Unu već su započeli ovog vikenda.Odabrani članovi će educirati za spašavanje na vodi i pod vodom,ali  i za obučavanje za vožnju čamaca sa i bez motora koje Civilna zaštita ima, te za organizaciju prvog stepena ronjenja. Nakon toga najbolji članovi će nastaviti sa kursom Rescue 3.

Kanu klub “Kormoran” će od početka ljeta nastaviti i Školu kajaka koja će trajati skoro čitaov ljeto u Bosanskoj Krupi. Škola će se realizirati  na području Malih adica u Bosanskoj Krupi, a nakon savladavanja osnova kajakaštva preći će se u kanjon rijeke Une, kao i u ostale dijelove toka Une koji će biti prigodni za savladavanje vještina u voženju kajaka.

Škola kajaka za sve učesnike biće besplatna, a na kraju škole polaznici će imati priliku okušati se u takmičenju vožnje kajakom koje će klub „Kormoran“ organizirati u centru grada u prostoru drvenih mostova i mostića ,uz bogate nagrade.Obuku će vršiti iskusni kajakaši na čelu sa Murisom Patkovićem, reprezentativcem BiH koji je predstavljao državu BiH 2017. godine u Austriji, osvojio značajne nagrade,a tehničku podršku u toku Škole kajaka u Bosanskoj Krupi pružiće i pripadnici službe za spašavanje na vodi i pod vodom.

Prijave za školu su trajale do  10. maja,a svi zainteresovani od 12 do 18 godina koji se odluče da je pohađaju mogu se idalje javiti u „Kormoran“ ,sve do početka Škole. Priliku će imati i  nešto stariji koji žele osjetiti čari vožnje kajakom na rijeci Uni,a ako pokažu dovoljno talenta.Najvispreniji će,naravno uz naporan rad kako je to činio i čini bosanskokrupski kajakaš Muris Patković,nekad višesatno boraveći u kajaku na Uni i i na minus petnaest, moći se možda provjeriti  i na drugim vodama,zahtjevnijim od Une.Zahtijevnijim, ali  nikad ljepšim vodama jer,kako su kazali svi poznati kajakaši iz više zemalja koji pohode međunarodno takmičenje u kajaku koje organizira „Kormoran“ svakog ljeta u Bosanskoj Krupi,na Uni ,nema ljepše,zavodljivije,bistrije od bosanskokrupske Jedine, na koju je uvijek lijepo doći,a preteško od Une otići.

Dževada Štancl

RadioBK

KOMENTARI:
Loading...