U sklopu obilježavanja godišnjice V Korpusa ARBiH u Bos.Krupi ,u vijećnici Općinskog vijeća juče je održan prijem načelnika Općine Armina Halitovića i ratnih starješina 5.Korpusa ARBiH kao i starješina II pješadijskog puka Oružanih snaga BiH. Kao jedan od sedam,V Korpus je formiran odlukom Predsjedništva BiH 21.oktobra 1992.godine na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne,odnosno tadašnjeg bihačkog okruga.Kako je kazao ratni načelnik Štaba V Korpusa Mirsad Selmanović težište Korpusa je bilo na opstanku i odbrani i ovaj Korpus je obzirom na svoju brojnost, tehničku opremljenost i borbene uslove ispunio svoj cilj , jer kako je tom prilikom kazao i ministar za pitanja boraca Vlade USK Ermin Zulić bila nam je pripremljena sudbina Srebrenice. Zahvaljujući upravo V Korpusu kao primjeru vojnog organizovanja, pripreme i izvodjenja borbenih dejstava do toga nije došlo. Pitanje je, dodao je ministar Zulić, kako bi Bosna izgledala, kako bi Hrvatska izgledala da nije bilo upravo V Korpusa i o tome se mora govoriti.Jer činjenica je i da ukoliko borci i starješine V Korpusa, kao svjedoci tog vremena ne budu govorili,ne budu li zapisivali i ostavljali materijalna svjedočanstva tog vremena budućim naraštajima prijeti nam zaborav.Zbog toga, kazao je ministar Zulić,resorno ministarstvo mora izdvojiti više novca,jer ono što je do sad uradjeno nije dovoljno :

Ono što je uradio ovaj narod i ono što je uradio peti korpus ne može se predstaviti samo u jednom danu.Zato je krajnje vrijeme da se izgradi simbol petog korpusa,znači pegaz, muzej korpusa kao institucija, isto tako spomen parkove, Grabež, Ćojluk, Ćorkovača i sve ostale, ali i krenuti u izradu filmova, pisanje knjiga isl.Politika je nastavak rata samo drugim sredstvima, nama je bitno ,jer sve ono za što smo se borili od 1992.-1995. je u opasnosti.Zbog toga smatram da treba predstaviti pravu istinu i o njoj govoriti kako bi buduće generacije znale šta se zapravo dogodilo.”

Pričati,pisati,dokumentarne filmove raditi i uvijek se vraćati na taj datum, 21.oktobar 1992.godine najsigurniji je način kako sačuvati od zaborava historijska dešavanja tokom agresije na BiH i prostor zone odgovornosti V Korpusa kazao je Selmanović.

Bos.Krupa je jedini grad koji je oslobodjen, a da vojska V Korpusa nije direktno ušla u njega.Bosanskokrupska 511. Sbbr je najbrojnija brigada korpusa tokom cijelog rata i nije bilo zone odgovornosti V Korpusa ,a da u njoj nisu učestvovale jedinice 511 Sbbr. Ove činjenice imaju još veći značaj ako se zna da je bosanskokrupska 511 Sbbr bila izbjeglička brigada,njen narod protjeran sa svojih pragova, a želja samo jedna- vratiti se u svoj grad,što smo i dočekali septembra 1995.godine.Ove godine općina Bos.Krupa je bila domaćin godišnjici osnivanja V Korpusa.

Ponosni smo i sretni što se 27.godišnjica osnivanja V Korpusa obilježava u Bos.Krupi.Smatram da smo zajedno sa organizacionim odborom poduzeli sve da se ovo obilježi na jedan dostojanstven način, “ponosno i časno” i ova godišnjica prolazi upravo u takvom ozračju”- kazao je načelnik općine Bos.Krupa Armin Halitović.

Renata S./RadioBK

KOMENTARI:
Loading...