Crni oblaci nadvili su se nad Bosansku Otoku tog 27. maja 1992. godine, srbo-četnički agresor počeo je da djeluje po otočkoj čaršiji sa okolnih brda, desna obala je brzo bila zauzeta od strane agresora s obzirom da su se Otočani goloruki branili. Pale su i prve žrtve među njima i maloljetni, počinjen je i zločin na desnoj obali nad civilnim stanovništvom koje nije uspjelo da se povuče na lijevu obalu.

Čuo se krik staraca koje su palili ispod mosta u ulici Međumostovi, za ovaj zločin još uvijek niko nije odgovarao, gotovo da je zaboravljen kako od lokalne vlasti tako i onih na višem nivou, nitko se nije udostojio da postavi simbolično spomen ploču na mjestu stradanja ovih nevinih ljudi, neka im je na čast.

Mezari u Jezerskom i Pištalinama svojom šutnjom svjedoče o stradanju Otočana, a oni koji su preživjeli sa vremenom zaboravljaju ulogu ako Bog da šehida u proteklom ratu, tek mali broj njih dođe da obilježi ovaj datum, a o pobjedničkim bitkama koje su bile klučne i za Bihaćki okrug (Crkvina, Plavno, Osmača…) teško je i pisati koliko ih broj dođe da se sjeti hrabrih Bošnjaka, a pored građana Otoke i lokalna vlast je zakazala kada je riječ o pomenutim bitkama.

KOMENTARI:
Loading...