Preksinoć u Bosanskoj Otoci je otvoren 15. folklornog stvaralaštva. Organizator KUD “Mladost” je morao u zadnji čas promjneiti lokaciju održavanja festivala zbog lošeg vremena i kiše.

Tako je Festival od 20 sati otvoren u Domu kulture umjesto na stadionu NK “Sloga”. Festival je otvorio i prisutne pozdravio općinski načelnik Armin Halitović. U sinoćnjem programu publici se predstavilo osam KUD-a, među kojima i dva KUD-a iz Hrvatske.

Prethodno je održan okrugli stol na kojem su učesnici predstavili svoja društva, govorili o problemu finansiranja, a time i problemu u radu KUD-ova te istakli i načine kojima se može doći do dodatnih sredstava. Rečeno je da KUD-ovi imaju slabu podršku države, što je generalno problem u regionu, jer se uopće malo izdvaja za kulturu, ali da projekti prekogranične saradnje otvaraju mogućnost nadomiještanja određenog dijela sredstava. Pozitivnim je istaknuto i uključenje sve većeg broja mladih ljudi u rad KUD-a čime se, kako su istakli učesnici ovog okruglog stola kultura, tradicicija i običaju naroda na ovim prostorima neće zaboraviti.

Festival folklornog stvaralaštva domaćin KUD “Mladost” ove godine je organizovao u četiri večeri. Prve tri posjetiteljima će se prikazati folklorno stvaralaštvo, tradicija, kultura i običaji 20tak KUD-ova iz USK,BiH i regiona. Četrvtu večer, odnosno u ponedjeljak biće održano veče sevdaha

KOMENTARI:
Loading...