Udruženje ‘Generacije’ iz Bosanske Krupe vrijedno radi na unapređenju životne kvalitete ljudi svih generacija s naše općine u izgradnji bolje i ljepše životne sredine i ljudskih života i aktivnosti. Kroz nekoliko različitih aktivnosti, kojima se ovo udruženje predstavilo bosansko-krupskoj javnosti, dali su doista jedan ozbiljan pečat kvaliteti rada i inovativnosti, a posebno posljednjim projektom, kojim su uključili djecu osnovnoškolskog uzrasta.

HEART radionice, koje su trajale šest sedmica i u kojima su učestvovala djeca iz osnovnih škola sa područja naše općine, pokazale su se veoma uspješne i korisne kako za djecu tako i za facilitatore i organizatore ove aktivnosti, koji mogu dalje da rade na sličnim projektima i idejama. HEART radionice jesu upravo iscjeljenje i obrazovanje kroz umjetnost. Educirani facilitatori, koji su prošli određene edukacije HEART programa, rade na tome da djeca što više iskazuju svoje emocije i da uče kroz njih.

‘I ljutnja i bijes us emocije, kao i tuga i sreća. I učimo da djeca iskazuju sve te emocije, da se ne stide i da uče kroz kontrolu istih da prolaze kroz određene teškoće’ – kaže facilitatorica ovih radionica, Arijana Šertović.

Arijana je slične aktivnosti već radila sa svojim učenicima u školi u kojoj radi i kaže da su ove vrste radionica veoma uspješne te da djeca jako dobro reaguju na njih.
Ferid Šertović, jedan od njenih učenika i učesnik ovog programa kaže da mu je jako zanimljivo te da su učili o prijateljstvu, emocijama, samostalnom radu ali i kako da se određene emocije ispoljavaju i kako postati bolji prijatelj.

‘Prvo smo djecu upoznali s principima HEART-a, kako ćemo raditi i da se oni prije svega osjećaju sigurno. Dalje smo učili aktivnom slušanju, da jedni druge slušamo, da čekamo svoj red. Učimo se i empatiji, toleranciji… To su sve neke osnove koje smo prošli kroz ove radionice‘ – nastavlja Arijana.

HEART je projekt koji su određeni prosvjetni radnici s USK prošli, kroz edukaciju organizacije Save the children i sam cilj radionica je da kroz različite aktivnosti djeca nauče da ispoljavaju svoje emocije, da ih kontrolišu i nauče ih iskoristiti na najbolji način.

Ovaj projekt je podržala Općina Bosanska Krupa, a sudeći po rezultatima rada i kvaliteti radionica, možemo kazati da je bilo kakvo ‘ulaganje u kvalitetu obrazovanja, ulaganje u budućnost!’

Elma V.

KOMENTARI:
Loading...