Lijep sunčan dan proteklog vikenda izmamilo je u bosanskokrupkom izletištu Šujnovac više stotina ako ne i hiljada naših sugrađana.

Održana je Peta bosanskokrupska čorbarijada u organizaciji Općine Bosanska Krupa,ŠPD “Unsko-sanske šume” i Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje. Uspješno kao i do sada. Mladi i stari. Djeca i njihovi roditelji.svi su danas imali dovoljno prostora za radost,odmor i naravno kuhanje čorbi, roštilj,a nije manjkalo ni ražnjeva i janjaca.
Bosanski ,onako šeretski u prvi plan u sredini dana je stavljeno i takmičenje u spravljanju najbolje čorbe.važna je bila čorba u hiljadu elemenata,ali i odjeća,seviranje.Stručni žiri je čak u čorbi mogao osjetiti sa koliko su želje čorbari kuhalu u subotu u Šujnovcu.
Poseban je bio trenutak kada su se čorbe prinosile žiriju,a najsvečaniji kada je javno obznanjeno o ovogodipnjim najboljim.

Diplome je ove godine uručio Općinski načelnik Armin Halitović uz ministra Vlade Unsko-sanskog kantona ,ministra za građenje,prostorno uređenje i zaštitu okoliša ,Tahira Nuhića.

Najbolja čorba je bila ona u velikom kotlu koja je bila za sve koji su željeli probati čuda šujnovačkog kuhanja. Nju je spravio Samir Beganović,ali ona nije bila u takmičarskom programu.

Čorbe koje su se spravljale sa znanjem,iskustvom,tremom,nestrpljenjem u takmičarskom dijelu su bile sve dobre “u dlaku”.Stručnom žiriju nije bilo lako kušati i ocijeniti sve čorbe koje su donijeli odabrani članovi.Ipak,morala se uočiti razlika – odabrani su najbolji.
Treće mjesto je pripalo ekipi Komunalnog poduzeća “10 juli” iz Bosanske Krupe. Drugi su bili članovi ekipe “ZAH”.Prvo mjesto,sa najboljom čorbom osvojile su najbolje:osamaest žena i djevojaka,članica ekipe HOT-čorba.Zalužile su nove kuhače,oklagije za dalje usavršavanje u kuhanju ovog bosanskog specijaliteta.

Najveselija ekipa su bili kuhari čorbe iz Saveza za sport i rekreakciju 511 Bosanska Krupa.Najmlađa ekipa je dobila diplomu.To je tim Zelenih otoka.

Priznanje za najstariju ekipu je posebno ove godine.ono je pripalo ekipi “Badžo”.Ova ekipa njeguje sjećanje na Huseina Kabiljagića Badžu i njegove suradnike koji više nisu među živima.Husein-Badžo je čovjek koji je zaželio,osmislio,promovirao i uredio izletište “Šujnovac” i sa svojim poduzećem ga darivao svojim sugrađanima za budućnost.

Fotogaleriju možete pogledati klikom ovdje.

KOMENTARI:
Loading...