U Bosanskoj Krupi u organizaciji Udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ održana je svečana akademija u povodu 144. rođendana uvaženog reisa, koji je rođen u bosanskokrupskoj mjesnoj zajednici Arapuša, a uz rođendan reisov i 100 godina od preuzimanja funkcije reisa uvaženog efendije Džemaludina Čauševića.

Ovo je samo jedna od manifestacija kojim Udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“ ostvaruje, i to veoma uspješno, svoju misiju koju su zacrtali kada su se odlučili osnovati udruženje kojim su željeli  pokušati život, rad, misli i poruke, koje je za života govorio reis Džemaludin Čaušević, približiti građanima, a osobito mladoj generaciji.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana bosanskokrupske općine, gostiju iz Unsko-sanskog kantona, ali i naših građana koji rade u susjednim državama. Akademiji je prisustvovao i bihaćki muftija Husein ef. Makić, koji je posebno istakao veliku aktivnost Udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević.“

Mislilac, reformator, vjerski vođa, hrabar čovjek čvrsta karaktera i neslomljive volje je prije 100 godina, analizirajući stanje i poziciju svoga naroda govorio: “Velika je ludost bila misliti da će drugi čekati i gledati na nas ili da će se vrijeme okrenuti prema našoj želji. Škole i način školovanja se promijenio i ko se ne bude snalazio u ovom novom vremenu, on je izgubljen. Svijet se kreće naprijed, pa ako se i mi ne budemo ravnali prema duhu vremena, bićemo pregaženi.”

Na ove reisove riječi podsjetio je je Senad Šepić koji je na svečanoj akademiji govorio imenu i djelu uvaženog reisa.

Bogat kulturno-umjetnički program za ovu priliku priredili su učenici Prve i Druge osnovne škole, Gimnazije i Mješovite srednje škole „Safet Krupić“.

KOMENTARI:
Loading...