Mudrost i razumijevanje kažu dođu s godinama, a na skupštini penzionera, koja se održala ove srijede, zaista se to moglo i vidjeti I osjetiti.

Na dnevnom redu našla su se razrješenja pojedinih članova skupštine te verifikacija novih, izvještaj o radu udruženja i nadzornog odbora za prošlu godinu, plan rada za tekuću godinu, plan rashoda i prihoda te članstvo u Savezu penzionera/umirovljenika USK-a.

Od deset tačaka dnevnog reda, od kojih je svaka sadržavala određene informacije djelovanja u prošloj godini ili planova za narednu, dvadeset i sedam prisutnih članova skupštine jednoglasno i bez imalo nepotrebnih replika i govora usvojili su predložene tačke.

Kako to treba da izgleda i na drugim skupštinama, članovi skupštine su došli spremni, izučivši prethodno zaprimljen dnevni red, predstavili i zaključili ovu skupštinu kao tek jedan korak dobrog rada i saradnje ove populacije u našem gradu.

Pored uvodnih riječi predsjednika Udruženja penzionera Izeta Kadića te kratkih obrazloženja pojedinih tačaka dnevnog reda, članove skupštine je ponajviše interesirao dohodak iz prethodnih godina, koji je na njihovom računu, koji međutim ne mogu koristiti jer je dio namjenskih sredstava od prethodnih godina, koje nisu iskorištene. Dok čekaju odluku s Federalnog nivoa vlasti, nadaju se da će ta sredstva moći iskoristiti u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć ugroženim penzionerima, kojih ima mnogo.

Također su se osvrnuli na stajališta Centra za socijalni rad, odnosno kriterije ugroženosti penzionera, gdje su se složili da je svaki penzioner koji ima penziju samo 350KM ugrožen. Budući da nam je potrošačka korpa tri puta više nego ta cifra, a da standardne životne potrebe kao što su struja, voda, grijanje I lijekovi, koji su čini se penzionerima luksuz, svakako se možemo složiti s njihovom konstatacijom.

Predsjednik udruženja naglasio je da je udruženje prošlu godinu poslovalo u plusu te da su u program rada za ovu godinu uveli neke novine, budući da je život penzionera već na ljestvici na kojoj jest I da je kvaliteta pomoći I podrške od velikog značaja.

Skupu se obratio i Mirsad Terzić, predsjednik IO saveza penzionera USK-a, koji je pojasnio rad saveza, mogućnosti I podršku koju pružaju te naglasio problematiku ogrjeva za penzionere, koja još od prošlih godina stvara velike probleme. Naveo je da je ove godine problem još veći, budući da je cijena drveta na crnom tržištu povećana, a da se povećao i broj penzionera odnosno zahtjeva za ogrjevom, zbog čega je došlo do smanjenja metraže drveta za pojedine kategorije penzionera te nedostatak sredstava za sve penzionere koji imaju potrebu za ogrjevom ove godine.

Poželivši svim članovima skupštine zdravlje i ponovno viđenje, sastanak su završili usvojivši sve tačke dnevnog reda jednoglasno, s nadom da će ova godina biti mnogo povoljnija i bolja za njih I da će problematika koja ih prati godinama konačno riješiti.

Elma V./RadioBK

KOMENTARI:
Loading...