Održana javna rasprava o Nacrtu Budžeta općine Bosanska Krupa

Centralna javna rasprava organizovana povodom Nacrta Budžeta općine Bosanska Krupa za 2018.godinu održana je jučer u maloj sali Doma kulture od 10 sati.

Iako je riječ o bitnom dokumentu po stanovnike Općine sama rasprava nije bila posjećena. Par vijećnika Općinskog vijeća, građana, predstavnika ustanova i udruženja. Ono što je pozitivno jeste raznovrsnost prijedloga i sugestija na Nacrt Budžeta.

Kažimo da je Općinsko vijeće Bosanska Krupa 22.novembra na svojoj 15. redovnoj sjednici utvrdilo Nacrt budžeta Općine za 2018. godinu i u javnu raspravu ga uputilo na 20 dana. Nacrt Budžeta za 2018 iznosi 10 352 815 KM. Ovakav skok u odnosu na prosječni budžet općine Bosanska Krupa koji se kreće oko sedam miliona je iz razloga što je Općina krenula u proceduru kreditnog zaduženja u visini od 2 700 000 KM koje su vijećnici prihvatili, a podsjećamo za proširenje Poslovne zone „Pilana” i zatvaranje postojećeg kredita kod Razvojne banke FBiH sve u iznosu od 1.500.000 KM kao i za putnu infrastrukturu na području Općine u iznosu od 1 200 000 KM.

Kada govorimo o prijedlozima i sugestijama sa same javne rasprave sve bi smo ih mogli svrstati u kategorije od onih koji se tiču jače podrške Budžeta za sanaciju, realizaciju ili završetak započetih infrastrukturnih projekata na području Općine, uvrštavanje u Budžet ili povećanje stavki za udruženja i socijalno-ugrožene kategorije stanovništva do jače podrške mladima i poljoprivredi. Primjera radi udruženje „Reis Džemaludin Čaušević” tražilo je sredstva za dio iznosa koji bi trebao za završetak kuće Reisa koja se gradi u MZ Arapuša, udruženje „Mimoza” je tražilo podršku u budžetu Općine za svoj rad,Dom zdravlja Bosanska Krupa je iznio niz problema od hladne pedijatrije do lošeg stanja vozila koja prevoze naše sugradjane na dijalizu, vijećnik Mirsad Jusić je iznio problem klizišta i izgradnja spomen-obilježja u MZ Jezerski kao i povećanje koda Sportskom savezu Bosanska Krupa ili primjerice amandman Naše stranke podrška osnivanju Centra za mlade i organizacija manifestacije   “Bosanskokrupskog ljeta”.

Sve sugestije i prijedlozi će biti uvršteni u izvještaj dviju komisija one za Statut i propise i Komisije za budžet i ekonomska pitanja te kao takav predat predlagaču, a to je načelnik Općine koji će u formi prijedloga Budžet za 2018.godinu ponuditi Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

 

Radio BK