12.6 C
Bosanska Krupa
Petak, 22 Januara, 2021

Obilježeno 80 godina od smrti reisa Džemaludina Čauševića

Učenjem Mevluda i prigodnim obraćanjem u bosanskokruskom naselju Arapuša obilježena je osamdeseta godišnjica od preseljenja na Ahiret reisa Mehameda Džemaludina ef Čauševića koji je poslije 68 godina života za koji se može reći da se isplatilo živjeti, 28. Marta 1938. godine poslije duže bolesti preselio na , nadamo se , bolji svijet.

Obilježavanje ovog datuma održano je u organizaciji Udruženja „Mehmed Džemaludin ef.Čaušević“ iz Bosanske Krupe a glavni akteri bili su polaznici medrese “Džemaludin Čaušević“ iz Cazina.

Mehmed Džemaludin Čaušević rođen je 28. decembra 1870. godine u selu Arapuša kod Bosanske Krupe. Početno vjersko obrazovanje -mekteb završio je pred svojim ocem Ali-hodžom, a srednje u medresi u Bihaću, pred profesorom Ahmedom Sabit-efendijom Ribićem . Kada je napunio 17 godina, otišao je u Istanbul na daljnje školovanje, te je u to vrijeme svoje ime iskazivao kao Mehmed. U Istanbulu je 1903. godine završio Pravni fakultet. U Turskoj je primio mevlevijski tarikat, a potom je spremljen za prevodioca i komentatora djela Mesnevija. Nakon povratku u Bosnu, te iste 1903. godine posvetio se reformi Islamske zajednice i cjelokupnog bosanskog društva. Sve do 1914. godine, kada je izabran za reisul-ulemu, predavao je na sarajevskoj Gimnaziji , te na Sudačko-šerijatskoj školi, preteči današnjega Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Pokrenuo je veliki broj vjerskih časopisa, organizirao brojne humanitarne akcije, a ured Rijaseta otvorio je građanima svih nacija koji su mu se obraćali s različitim potrebama. Nekoliko godina bio je predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” u Sarajevu, čiji je osnovni zadatak bio zbrinjavanje velikoga broja sirotinje u gradu. Ta njegova briga te poseban angažman za vrijeme Prvoga svjetskog rata razlog su zbog kojega je smatran “velikim zaštitnikom i zagovaračem” sirotinje i muslimanki.” Od samoga početka 1905. godine imenovan je za člana Ulema medžlisa, što je položaj na kojemu je njegov reformatorski rad najviše došao do izražaja.

Oko 17 godina održavao je predavanja prvo u mevlevijskoj Isa-begovoj tekiji na Bentbaši, a potom u kući svoga bliskog prijatelja hadži Mujage Merhemića. Nakon duže bolesti srca, preselio je na bolji svijet 28. marta 1938. godine u Državnoj bolnici u Sarajevu, po derviškom običaju izgovarajući vlastito Božije Ime “Allah” na posljednjim izdisajima. Dženaza mu je bila jedna od najposjećenijih u novijoj historiji Bosne i Hercegovine
Manifestacija koja je u srijedu održana u Arapuši je uvod u jednu novu manifestaciju koja će se o dove godine održavati u Bosanskoj Krupi i Arapuši.

Udruženje “Mehmed Džemaludin ef. Čaušević “ će u vremenu od 04. do 06. augusta organizovati “ Dane reisa Čauševića” u sklopu kojih će pored bogatog kulturno vjerskog programa biti upriličeno i otvaranje “Spomen kuće reisa Čauševića” koja se već sedam godina gradi u rodnom mjestu reisa čauševića.

Udruženje Mehmed Džemaludin ef Čaušević

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci