FOTO | Obilježena 24. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset četiri godine od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe.

Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način. I ove je u organizaciji Općine Bosanska Krupa, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“, Udruženja SSRI 511 i Organizacije RVI Bosanska Krupa obilježen pješačkim maršem, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim programom na platou Kobiljnjaka.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana, ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca zajedno sa Isakom ef. Sedićem proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra.

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Prisutnima se na Kobiljanjaku prvo obratio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Podsjetio je na ratni put boraca, na najteže ali i najslavnije trenutke Krupljana. Zahvalio se svima koji su došli na Kobiljnjak, posebno učesnicima marša među kojima je bilo mnogo mladih i istakao kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili život.

Pozdrave i čestitke uputili su ministar za pitanja boraca i RVI USK Ermin Zulić i premijer u Vladi USK Mustafa Ružnić. Istakli su ogroman doprinos koji su pripadnici 511. slavne brigade dali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i naglasili kako će svoju i moralnu i finansijsku podršku ovakvim manifestacijama davati dok god za to budu imalu priliku i mogućnost.

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

Godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka i ove se godine obilježavala u vrijeme ramazana pa je za sve učesnike marša i goste pripremljen iftar. Prije zajedničkog iftara proučena je dova i klanjan akšam-namaz. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su najmlađi članovi KUD-a „Stari grad“.

KOMENTARI:
Loading...