Dvadeset trećeg maja prije dvadeset četiri godine od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe.

 

Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način. I ove je u organizaciji Općine Bosanska Krupa, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“, Udruženja SSRI 511 i Organizacije RVI Bosanska Krupa obilježen pješačkim maršem, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim programom na platou Kobiljnjaka.

 

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana, ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca zajedno sa Isakom ef. Sedićem proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra.

 

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

 

Prisutnima se na Kobiljanjaku prvo obratio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Podsjetio je na ratni put boraca, na najteže ali i najslavnije trenutke Krupljana. Zahvalio se svima koji su došli na Kobiljnjak, posebno učesnicima marša među kojima je bilo mnogo mladih i istakao kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili život.

 

Pozdrave i čestitke uputili su ministar za pitanja boraca i RVI USK Ermin Zulić i premijer u Vladi USK Mustafa Ružnić. Istakli su ogroman doprinos koji su pripadnici 511. slavne brigade dali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i naglasili kako će svoju i moralnu i finansijsku podršku ovakvim manifestacijama davati dok god za to budu imalu priliku i mogućnost.

 

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

 

Godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka i ove se godine obilježavala u vrijeme ramazana pa je za sve učesnike marša i goste pripremljen iftar. Prije zajedničkog iftara proučena je dova i klanjan akšam-namaz. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su najmlađi članovi KUD-a „Stari grad“

KOMENTARI:
Loading...