Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je 21. oktobra 1992. godine. Sila nebeska.

Povodom obilježavanja 24.godišnjice formiranja 5.Korpusa Armije R BiH jučer je u općinama Unsko-sanskog kantona na šehidskim mezarjima položeno cvijeće i odata počast poginulim pripadnicima 5.armijskog korpusa.

U Bosanskoj Krupi, na Centralno šehidsko spomen-obilježje poginulim borcima i starješinama 511.slavne kao i poginulim borcima i starješinama sa područja općine Bosanska Krupa, koji su bili pripadnici drugih jedinica Armije R BiH, uz učenje fatihe, cvijeće su položili predstavnici općine Bosanska Krupa te predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

O ratnom putu, ulozi i značaju 5.Korpusa u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu govorio je član ratnog sastava Komande 5.Korpusa Husnija Avdagić.

Inače, 24. godišnjica formiranja 5.Korpusa Armije R BiH obilježava se prigodnim sadržajima od 8.oktobra do 21.oktobra. U petak, 21.oktobra, između ostalog, od 11,00 sati planiran je prijem zvanica i svečani koktel u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću a od 15,00 sati svečana akademija u Sali Kulturnog centra u Bihaću

KOMENTARI:
Loading...