Ovaj datum nije odabran slučajno. Naime, na današnji dan rođen je jedan od najvećih i najpoznatijih pisaca dječjih bajki, slavni Danac Hans Christian Andersen.

Od njegovog rođenja prošlo je već više od dva stoljeća, a brojne dječje knjige kojima je autor i danas se rado čitaju.
Ovaj dan se obilježava kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Prilika je to za prisjećanje na sva ona književna djela koja su obilježila naše djetinjstvo, ali i za promociju novih knjiga koje će tek pronaći svoje čitatelje. Zbog toga se u mnogim vrtićima, školama i knjižnicama organiziraju prigodna događanja.

Danas je Međunarodni dan dječije knjige obilježen u Bosanskoj Krupi posebnom priredbom u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.
Posebnu priredbu su pripremile zajednički dvije javne ustanove: JU “Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa i Dječije obdanište i dom učenika. Ima li su i goste. Učenike osnovne škole „Čavnik“ iz Čave.
11130172_927133840672088_6439282945002325763_n
Program je bio raznovrsan. Manifestacija je nastavak projekta „Iz bajke u bajku“ koji je prije mjesec dana počeo suradnjom ove dvije ustanove,a radi se o čitanju bajki vrtićkoj djeci svake srijede. Danas su u svijet bajki zajedno sa Sedijom Fetić koja je ovaj put čitala o onome što je sve snašlo Snježanu, kako su joj pomogli vrijedni patuljci i naravno kako ju je probudio iz vječnog sna prinčev poljubac.
Djeca iz vrtića su bez daha slušali priče na daskama Doma kulture u Bosanskoj Krupi.

Ova priredba je bila mjesto da se podsjeti na najvažnije poruke koje se sa raznih meridijana šalju na Međunarodni dan dječje književnosti.

Bilo je riječi o stotinu godina od rođenja najčitanijeg dječejeg pisca BiH, Krupljanina Branka Ćopića, pa je njemu u čast predstavljena „ Izokrenuta priča“.

KOMENTARI:
Loading...