Kalendarom značajnih datuma u općini Bosanska Krupa 11.  april je označen kao dan kada se obilježava godišnjica formiranja IDČ ”Faraoni”. Naime 11. aprila 1992. godine formirana je prva Izviđačko diverzantska jedinica TO Bosanska Krupa a godinu dana kasnije na isti dan potpisana je i naredba komandanta 511. slavne za formiranje Izviđačko diverzantske čete 511. slavne koja je po isključivoj želji njenih pripadnika dobila ime “Faraoni” a koja se smatra prvom formiranom jedinicom na području Bosanske Krupe.

Ove godine obilježavanje godišnjice “Faraona“ desit će se na poseban način i bit će to ustvari obilježavanje Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr.,  a osim “Faraona” slavit će i pripadnici IDV “Parage” iz 1 BKB, IDV “Demoni” iz 2. otočkog bataljona  i IDV “Gromovi” iz 3. bb. Ove specijalne jedinice  do sada su svoj dan slavile posebno ali zbog sve manjeg broja onih koji su živi ali i zbog iskazivanja zajedništva koje ih je krasilo i tokom troipogodišnje agresije ove godine su odlučili da se svi zajedno priključe obilježavanju godišnjice formiranja IDČ “Faraoni” i da tako bude i ubuduće.

Pripreme za ovaj dan već su uveliko u toku i očekuje se da će se okupiti više od 150 pripadnika ovih jedinica. Protokolom je predviđeno da se 11. aprila (subota) svi zajedno u 10.00 sati okupe kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi gdje će se učenjem Fatihe iIi minutom šutnje još jednom podsjetiti svih pripadnika 511. slavne koji su na putu do slobodne Bosanske Krupe položili svoje živote. Potom će se obići i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci a zatim šehitluci u Jezerskom i Pištalinama, turbe komandanta Mirsada Crnkića i porodični mezarluci u Oraščanima.

Drugi dio obilježavanja rezervisan je za druženje u prirodi gdje se pripadnici 511. slavne u opuštenoj atmosferi i na poseban način uvijek prisjećaju teških ali i onih lijepih trenutaka iz ratnih dana kada su, kako sami kažu, ljudi bili mnogo bolji a interesi pojedinaca mnogo manji.

Da podsjetimo, 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne bbr. formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali “Faraoni” i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine kao odgovor na sve učestalije incidente koje su izazivali srpski dobrovoljci koji su u Bosansku Krupu dolazili iz raznih krajeva bivše države. Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije „kaljenja” u Faraonima postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. slavne. Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta ova jedinica je bila na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže. Tokom agresije na našu zemlju poginulo je 34 pripadnika ove čete, 62 su teže ranjena a gotovo svi su lakše ranjavani. Njih 8 nosioci su najvišeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan” a dvojica su ponijeli priznanje „Srebrni štit“.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Bosanska Krupa, a pomoći će je i mnogi privatni poduzetnici koji znaju cijeniti djelo pripadnika svih specijalnih jedinica 511. slavne. Medijski pokrovitelji su Radio Bosanska Krupa i portal Krupljani.ba.

KOMENTARI:
Loading...