Poljoprivredni zavod USK-a obavještava sve poljoprivredni proizvođače da su obavezni ukloniti i uništiti korovsku biljku Ambroziju u cilju sprječavanja širenja iste. Ambrozija najbolje raste na sunčanom, nedovoljno obrađenom zemljištu, gdje nema konkurenciju ostalih korova te je često nalazimo uz staze, ceste, željezničke pruge, uz obale vodenih tokova, zapuštenim dvorištima i na neobrađenim strništima.

Najviše štete čini na kukuruzu, soji, suncokretu, šećernoj repi, krompiru i u povrtnim kulturama, općenito na poljoprivrednim kulturama tako da zagušuje rast i razvoj istih.

Ova biljka je strahovito otporna. Jedna biljka može stvoriti i do 100 milijuna peludnih zrnaca, te oko 6000 sjemenki, koje mogu preživjeti u zemljištu i do 30 godina. Oprašivanje je pomoću vjetra te se polen može raširiti i do nekoliko stotina kilometara.

Kad se pojavi kao pojedinačna biljka, najefikasnije ju je uništiti čupanjem cijele biljke s korijenom. Tko ima veće površine, preporučuje se košnja biljaka, međutim najefikasnije je obaviti pravovremeno plitko zaoravanje i uništavanje ili hemisko uništavanje bazirano na korištenju herbicida.

Polen ambrozije je izrazit alergen za čovjeka, a najčešće se manifestira kao alergična upala očiju, alergijska hunjavica i astma. Znaci alergije pokazuju se pojačanim kihanjem, svrbežom nosne šupljine, otekline kapaka i otežano disanje ističe se u obavijesti Poljoprivrednog zavoda USK.

RadioBK

KOMENTARI:
Loading...