17.2 C
Bosanska Krupa
Nedjelja | 26. Juna 2022.

Novi ultrazvučni aparat u Domu zdravlja Bosanska Krupa

- Oglas-

Od danas, Dom zdravlja Bosanska Krupa, raspolaže najnovijim modelom aparata za ultrazvuk, koji će poboljšati kvalitetu rada i pravovremeno dijagnosticiranje te bržu i produktivniju obradu pacijenata.

Aparat je koštao 45 000 KM i jedan je od najnovijih tehnoloških izuma ovog tipa, koji će biti na raspolaganju gradanima Bosanske Krupe. U posljednja četiri mjeseca Dom zdravlja Bosanska Krupa uložio je oko 70 000 KM vlastitih sredstava u novu opremu kako bi Dom zdravlja Bos.Krupa svojim pacijentima pružio što kvalitetniju zdravstvenu uslugu, ali i olakšao rad ljekara i uopće medicinskog osoblja.

Pored najnovijeg aparata za ultrazvuk, Dom zdravlja nabavio je još i aparat za strujnu terapiju, aparat za fizikalnu terapiju – TENS , imunolioški aparat i fotometar za labarotoriju u ambulanti u Bosanskoj Otoci. Direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa, dr.Mujo Kekić sa zadovoljstvom kaže da ” je sve nabavljeno od vlastitih sredstava i za potrebe građana za bolju i kvalitetnlju uslugu”.

Do sada je Dom zdravlja imao samo jedan ultrazvučni aparat, koji su srazmjerno u jednom danu, koristili službe radiologije i ginekologije. Kupovinom još jednog ultrazvučnog aparata rasteretio se rad obje službe, te se ovim aparatom pružaju usluge i za primarne i sekundarne usluge zdravstene zaštite.

Primarne usluge zdravstvene zastite su besplatne za sve gradane, a sa korištenjem ovog aparata pod te usluge spadaju ultrazvuk štitne, abdomena i dojke. Medutim, po programu i ugovoru sa Zavodom za javno zdravstvo, sekundarne usluge zdravstvene zaštite se naplaćuju u Domovima zdravlja, te je često nesporazum medu pacijentima, kojima nije jasno zašto se odredene usluge plaćaju. Svi ovi aparati će biti od velikog značaja i poboljšanja kvalitete usluga, intervencija ali i brzih i kvalitetnih dijagnoza.

Radio BK

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci