U nedjelju ,šestog oktobra na planini Plješevica završen je Tečaj za vodiče – pripravnike Ljetnjih tura ¨A¨ kategorije,a u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza FBiH. Tečaj je organizovan i realizovan na zahtjev planinarskih društava / klubova sa područja Unsko-sanskog kantona a pohađali su ga kandidati za vodiče iz planinarskih društava iz Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe.Uspješnih je bilo 12 polaznika koji su kroz ovu edukaciju postali vodiči pripravnici Planinarskog saveza Federacije BiH.

Tečaj je obuhvatio opšte poznavanje istorije planinarstva, mogućim opasnostima u planini, moralnim i pravnim odgovornostima, geografijom psihologijom vođenja planinara i meteorologijom. Težište je dato na orijentaciji i navigaciji na terenu, planiranju i vođenju tura i izleta kao i postupcima u različitim siacijama koje podrazumijevaju pružanje prve pomoći i spašavanje.

Tečaj za vodiče je i započeo u planinarskom domu “Plješevica” kod Bihaća, potom se realizirao i na području Bosanske Krupe, te završio na planini Plješevica na području Opaljenog vrha i Šabine grede.

Planinarsko društvo Plješevica iz Bihaća je bilo partner u realizaciji tečaja i obezbjedili su smještaj i boravak kandidatima i instruktorima.

Vodička služba PS FBiH bogatija za 12 novih članova,a veliko je to osnaženje i za planinarska društva koja djeluju na području bosanskokrupske opštine jer su planinarski vodiči pripravnici sad i Osman Gerzić,Jasmina Rešić i Enes Bešić,članovi planinarskog društva „Grmeč“ iz Bosanske Krupe.Oni će pripravnici biti šest mjeseci u tom periodu moraju napraviti deset planinarskih tura,te položiti još jedan ispit,kako bi postali certificirani planinarski vodiči,kao što su to već u PD “Grmeč” Bosanska Krupa Enes Mesić i Kenan Saračević.

 

Radio BK

KOMENTARI:
Loading...