26. i 27. marta u Nišu (Republika Srbija) održalo 33. regionalno zasjedanje Evropskog Omladinskog Parlamenta Srbije. Inače Evropski Omladinski Parlament  je simulacija rada Evropskog parlamenta i službeni jezik je engleski.

U aktivnosti organizacije uključeni su bili inostrani zvaničnici koji dolaze iz zemalja EU i koji su imali ulogu moderatora prilikom rada sa delegatima o evropskim pitanjima.

Inače, Evropski parlament mladih je jedna od najvećih platformi za edukaciju srednjoškolaca u Evropi, koja djeluje u Bosni i Hercegovini od 2013. godine, kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 39 evropskih zemalja.

Teme koje su se nalazile na dnevnom redu su aktuelne i o njima se raspravlja i u pravom Evropskom parlamentu.
U jednom od najljepših gradova Srbije na ovome zasjedanju učestvovalo je 60 delegata i još veliki broj zvaničnika i organizatora. Nalazilo se ukupno 5 komiteta :
LIBE ( Komitet za građansku slobodu ,pravosuđe i unutrašnje poslove)
CULT(Komitet za kulturu i obrazovanje)
SEDE(Komitet za  sigurnost i odbranu)
ENVI(Komitet za okoliš ,javno zdravlje i sigurnost hrane)
JURI(Komitet za pravne poslove)

Nermin Salkić iz Bosanske Krupe je na ovome zasjedanju bio Chairperson(mentor) komiteta LIBE.Ovime je postao najmlađi internacionalni Chairperson(mentor) nacionalnog odbora EOP Bosne i Hercegovine.

Pitanje komiteta je glasilo:

„Sa usponom pokreta „daleke-desnice“ i izražavanjem nacionalističkih i anti imigracionih agendi širom Evrope,kako Evropske zajednice mogu osigurati prava azilanata i njihovu uspješnu integraciju u Evropsko društvo“

Nakon mnogo posla, rezolucija je uspješno prošla, a kao i na prijašnjim zasjedanjima načelnik Armin Halitović je omogućio pokriće putnih troškova.

KOMENTARI:
Loading...