Uz prisustvo velikog broja učenika Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi,prosvjetnih radnika,predstavnika Centra za socijalni rad Bosanska Krupa,općinskog načelnika Armina Halitovića i predsjedavajuće Općinskog vijeća Elvire Mehić ,u ponedjeljak ,u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi, svečano je otvorena izložba „Na marginama društva- priča Roma“. Radi se o zajedničkom projektu OSCE misije u Bosni i Hercegovini i Centra za postkonfliktne situacije u BiH koja je je svoj put po općinama /opštinama Bosne i Hercegovine započela prvom promocijom u Vijećnici u Sarajevu.Otvorenju izložbe prisustvovale su predstavnice Misije OSCE-a BiH.

Romi se i danas suočavaju s diskriminacijom u svijetu uzrokovanom negativnim stereotipima o njihovoj zajednici. U Bosni i Hercegovini se ne poštuju dovoljno njihova prava na zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, socijalnu skrb, zdravstveno osiguranje te obrazovanje,pa tako događaji poput ove izložbe suprotstavljaju se uvriježenim stereotipima jer prikazani fotosi govore o ličnim iskustvima, ljepšoj i istinitijoj slici o Romima.

Romska zajednica od 12. stoljeća prisutna je u Europi i njen je dio. Romi imaju pravo na ravnopravnost, kao i svi narodi. Upravo su Romi u Europu donijeli mnoge začine, jela, metode obrade metala, igre, plesove, muzičke instrumente i festivale. Njihova vedra kultura i putujući način života trajno su utkani u kulturno tkivo Europe i svih njenih naroda.Romi su često prikazani kao egzotičan, neobičan, pa čak i opasan narod. Društvo je nažalost prepuno predrasuda o Romima. Ovaj narod kroz stoljeća se često suočavao s diskriminacijom i progonom u cijeloj Europi. Danas u Europi živi između 12 i 15 miliona Roma, od čega oko 70% populacije u istočnoj Europi. Diskriminacija i predrasude prema Romima su česte iako su Romi jedna jedne od najvećih etničkih manjina Europi.

Svetlana Stanisavljević,službenica za odnose s javnošću Misije OSCE-a je o ovom projektu kazala da je “Izložba je osmišljena s ciljem pružanja prilike pripadnicima romskih zajednica da podijele svoje priče. Upravo je to način za upoznavanje s romskom zajednicom i način za razbijanje predrasuda.Prikazi i lična svjedočenja predstavljena u izložbi su u oštroj suprotnosti sa široko zastupljenim predrasudama o Romima i predstavljaju izazov za publiku da preispita svoje stavove i predrasude o ovoj jedinstvenoj i raznolikoj zajednici”.

Izložba ima za cilj poticanje dijaloga o načinima za poboljšanje statusa Roma i drugih manjinskih naroda, podizanje nivoa svijesti i razumijevanja o izazovima s kojima se suočavaju bosanskohercegovački Romi.

Općinski načelnik Armin Halitović je pozdravljajući postavku ovakve jedne izložbe kazao da lokalna zajednica kojoj je na čelu nema nikakvih predrasuda kada je u pitanju romsko stanovništvo,pa tako ni slučajeva gdje se oni stavljaju na margine,te da se koriste sve mogućnosti da se njihov životni standard podigne na više nivo.

Iz Druge osnovne škole,čiji su učenici danas organizirano došli na svečano otvorenje su se pohvalili činjenicom da su sva djeca domicilnog romskog stanovništva u Bosanskoj Krupi u procesu redovnog školovanja.

Salih Suljanović,voditelj Gradske galerije je kazao da i sam Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje kroz sve svoje aktivnosti prati sve napore društvene zajednice na popularizaciji ravnopravnog položaja romske zajednice u bosanskohercegovačkom društvu,prati Misiju OSCE-a u njenoj želji da postovi osnovu za “jednakopravniji “položaj Roma.On je kazao da je u Gradskoj galeriji postavljeno 20 fotografija i pozitivnih priča s ciljem jačanja svijesti o životu Roma u BiH te razbijanja predrasuda i stereotipa o njima.

Autori fotografija su: Armin Durgut, Aldin Fafulović, Vedran Živković, Mirko Pincelli i Brad Hobbs.Izložba će u Gradskoj galeriji Bosanskoj Krupi će biti otvorena od 8. oktobra do 18.oktobra pa svi zainteresirani je mogu pogledati svakim radnim danom.

Dževada Štancl

KOMENTARI:
Loading...