Dana 13. maja 2016. godine ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, Tahir Nuhić na poziv direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, Gašpar Ježa, boravio je u radnoj posjeti Republici Sloveniji.

Svrha sastanka bila je razgovor o aplikaciji koju je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona 2015. godine poslalo Centru za međunarodnu saradnju i razvoj i koja je od strane Republike Slovenije odobrena za sufinanciranje u iznosu od 140.000 KM.

Podsjećamo, Ministarstvo je 2014. godine okončalo projekat  pod nazivom „Ekoremedijacija u cilju zaštite okoliša i razvoja Unsko-sanskog kantona“ koji je također bio podržan od Vlade Republike Slovenije u iznosu od 240.000 KM, a kao nastavak ovog projekta proizašao je projekat pod nazivom „Zaštita izvorišta vode za piće Ljubijankići“ koji se također odnosi na primjenu tzv. zelene tehnologije poznate pod nazivom „ekoremedijacija“, tako da je ovo još jedan novi projekat za koje je Ministarstvo obezbijedilo donatorska sredstva za projekte iz oblasti zaštite okoliša.

Ovo je ujedno bila prilika da direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Republike Slovenije, istakne posebno dobru saradnju koju je ostavrilo sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, kojemu je ovo već drugi projekat od strane ovog donatora odobren za sufinanciranje.

Na sastanku se još razgovaralo o novim projektima sa kojim bi Ministarstvo apliciralo prema ovom donatoru u toku ove i naredne 2017. godine. Radi se o projektima iz oblasti energijske efikasnosti i prečišćavanja otpadnih voda korištenjem  biološkom metodom. U okviru sastanka ministar Tahir Nuhić posjetio je i tri biološka pročistača vode i deponiju koja je u fazi sanacije i također koristi metodu „ekoremedijacije“.

CAM01306 CAM01304 CAM01290

KOMENTARI:
Loading...