Kraj školske godine je vrijeme kada se u svim školama bosanskokrupske općine sumiraju rezultati,održavaju prigodne svečanosti gdje se prezentiraju najbolji ostvareni rezultati u učenju i stečenim vannastavnim vještinama.
Ove godine kraj školske godine posebno će pamtiti učenica Osnovne škole Jezerski Melisa Jusić.
S proljeća bila je obradovana postavkom svoje izložbe u svojoj školi povodom Dana škole ,a evo, na pragu ljeta, dobila je priliku da izloži svoje radove i u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa.
Melisa je učenica šestog razreda, a likovna umjetnost joj je od prvih školskih dana bio najdraži predmet.


Često je bila zagledana u predjele svoj Jezerskog,u fotografije na internetu i sanjala da sve to oslika na platnu.Sanjala i onda kradom počela sa crtežima,pa onda sa carstvom boja.Sve su to primjetili u školi,ali i u porodici.Poticaj je došao sa svih strana ,a Melisa se prepustila kistu,pejsažima i stavarala svoja autorska djela.Nekad je njenu pažnju i osjećaje privlačio tek neki cvijet,nekad neki zanimljivi insekt koji se odomaćio u njenom Jezerskom,nekad ju je očarala noć,ali najviše voda,voda nekog jezera i posebno Una i zelenilo njenog jezerskih dijelova.
Voditelj Gradske galerije Bosanska Krupa Salih Suljanović je u četvrtak,otvarajući za gledanje i uživanje izložbenu postavku Melise Jusić kazao da je Melisa još prije nekoliko mjeseci rezervirala svoje predstavljanje u Gradskoj galeriji,ali da se ,uslijed niz okolnosti ,dogovoreni termin poklopio s krajem školske godine,pa je ovu izložbu i nazvao-najljepšim poklonom svima za završetak još jedne školske godine.


Istakao je da je umjetnost svoja krila uvijek imala na dijelu općine u kojem živi i uči Melisa,te da nije nimalo slučajno što je Melisu njeno podneblje povelo u carstvo slikanja,stvorilo joj posebni užitak i najbolji način da kvalitetno ispunjava svoje slobodno vrijeme.
Voditelj gradske galerije Bosanska Krupa je kazao da će ova bosanskokrupska ustanova,Centar za kulturu ,obrazovanje i informisanje sa njenom jedinicom Gradske galerije biti uz Melisu,nastojati joj obezbijediti dovoljno materijala za rad, uz svoje partnere lokalne i s viših nivoa vlasti .
Ono što je najljepši poklon Melisi jeste poziv da, kao mladi budući umjetnik, bude dio ovogodišnje Likovne kolonije „Krušnica “,da radi s akademskim umjetnicima,da uči i pamti i stječe potrebno znanje da jednog dana lakše postane učenik srednje umjetničke škole ili Akademije.


Ovogodišnja Likovna kolonija „Krušnica“ zakazana je za kraj jula i početak augusta.Na njoj će Melisa imati veliki test.S nestrpljenjem čeka što će joj za njen rad kazati dokazani umjetnici.
Kažimo i to da je izložbenu postavku dvedeset pet Melisinih djela u Gradskoj galeriji ,svečano otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić,a među onima koji su prisustvovali otvoranju izložbe su bili Melisini nastavnici,predstavnici škole Jezerski,kao i predstavnici Vijeća roditelja ,te nevladinih oraganizacija koje djeluju u Jezerskom.
Postavku Melisinih djela u Gradskoj galeriji u četvratak je prekrasno obojio i zvuk dvije akustične gitare, u rukama dva učenika odjeljenja muzičke škole iz Bihaća u Bosanskoj Krupi – Edija Jusića i Faruka Ramića.Oni su podržali svoju prijateljicu u njenom predstavljanju umjetničkog rada sa dvije kompozicije koje su svirali na svom završnom internom času ove školske godine.

Izložba u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa biće otvorena do kraja iduće sedmice,a pored učenika bosanskokrupskih osnovnih škola koji će pogledati Melisin rad,najavljena je posjeta i iz nekoliko škola Unsko-sanskog kantona.

Dževada Štancl

KOMENTARI:
Loading...