U ulici Prvomajska do 29.novembra trajaće radovi na prenosu starog dotrajalog sekundarnog cjevovoda sa azbestnocementnog na novi PHD cjevovod sa prenosom vodovodnih i kanalizacionih priključaka za stambene objekte.Radovi su krenuli juče ,a odvijaće se svaki dan od 8 do 15 sati. Zemljani radovi (iskopi) će obuhvatiti obe strane ulice Prvomajska, gdje će se ispred svakog stambenog objekta na saobraćajnici vršiti iskop za prebacivanje vodovodnih i kanalizacionih priključaka i izrada potrebnih šahtova za mjerna instrumenta.

Radovi će se odvijati na veoma frekventnoj saobraćajnici na dijelu od raskršća ulice Prvomajska sa ulicom Dana nezavisnosti pa sve do skretanja u ulicu Dolovi u dužini od cca 900 m´, zbog čega će na snazi biti privremena obustava saobraćaja za motorna vozila od 3,5 tona, da ne bi došlo do urušavanja iskopanih rovova i nagnječenja priključnih cjevovoda i kanalizacionih priključaka. Prijedlog za alternativni obilazni pravac saobraćaja za motorna vozila od 3,5 tona do završetka radova na zemljanim radovima (iskopima) je pravac ulica Dolovi-Tećija-magistralna saobraćajnica M14.

Ugovor izmedju Općine Bos.Krupa i JKP“10 juli“ potpisan je sredinom septembra mjeseca,a zvodjač radova je JKP”10 juli” i firma I-Komić. Iznos od 165 278 KM osiguran je iz sredstava Razvojnog programa UNDP u visini od 66 644 KM i 98 634 KM budžetskih sredstava općine Bos.Krupa za 2019.godinu. Podsjećamo, riječ je o nastavku projekta MEG čija je prva faza nedavno završena.Tada je općina Bos.Krupa od strane voditelja MEG projekta u BiH Gorana Štefatića pohvaljena kao jedna od najboljih općina po pitanju transparentnosti. Vrijedno je istaći da je u toj prvoj fazi u podprojektu MEG-a “Poboljšanje vodosnabdijevanja općine Bos.Krupa” zamijenjeno dva kilometra azbestno-cementnih cijevi u ul.511 Sbbr čime su smanjeni gubici vode u vodovodnom sistemu. Predstavnici JKP”10 juli” su kazali da smo smanjili gubitke u sistemu za oko 9 %, a na godišnjem nivou smo sada na 53%. Cilj je gubitak spustiti ispod 50%. Drugi itekako važan benefit je zdravlje stanovništva izbacivanjem pomenutih cijevi iz upotrebe.

Općina Bosanska Krupa je u projekt MEG ušla prije dvije godine kao jedna od 18 općina dva klastera sjeveroistočnog i sjeverozapadnog. Ukupna vrijednost realiziranih projekata u prvoj fazi je nešto jače od 530 000 KM u čijem finansiranju pored MEG-a, kojeg podržava i finansira Vlada Švicarske sprovodi Razvojni program UN, ravnopravno stoji i općina Bos.Krupa.

Renata S.

KOMENTARI:
Loading...