U vremenu kada je bh. gospodarstvo palo na najniže grane, deseci tisuća građana prepušteni su sami sebi i svojim sposobnostima snalazit se kako znaju i umiju. Među takve spada i Senija Bešić iz Bosanske Krupe koja je svoj hobi, pravljenje kolača, pretvorila u mali biznis.

Hobi pretvorila u biznis

Seniju možete vidjeti na brojnim bh. sajamskim priredbama gdje se posjetiteljima  predstavlja sa svojim zdravim i ukusnim proizvodima, domaćim kolačima, keksima i ostalim vrstama slatkiša koje sama priprema u svojoj obiteljskoj kuhinji.

Kako kaže, proizvodnjom kolača bavi se već devet mjeseci otkako je umirovljena i od ovoga posla se može živjeti. Svoje proizvode, slatkiše, plasira na tržištu općine Bosanska Krupa, najčešće na tržnici, i, kako kaže, zadovoljna je potražnjom na tržištu. Senija do sad nije imala nikakvih poticaja u proizvodnji kojom se bavi, a, kaže, nije ih niti tražila. Kolače i kekse kuha iz ljubavi jer u tomu uživa još od svog ranog djetinjstva.

Osim proizvodnje slatkiša, Senija slobodno vrijeme koristi i na izradu odjevnih predmeta, za odrasle i djecu i to kape i šalove koje prodaje na sajmovima rukotvorina i domaćih proizvoda po povoljnijim cijenama od onih u dućanima. Uz to Senija se bavi i proizvodnjom cvijeća koje presađuje.

Rukotvorine od vune

Da mašta može svašta, Senija je dokazala i svojim  figuricama životinja nastalim iz ovčje vune.

“To sam škarama izrezivala i stvarala vunene figurice različitih životinja, kao ukrase u svakom domu. Radim to sama bez ičije pomoći, svojom željom i voljom”, kaže Senija i dodaje kako bi se sajmovima trebalo odazvati više posjetitelja kako bi znali cijeniti proizvode iz kućne radinosti, obrtničke artikle, a čijom bi se izradom njegovala tradicija starih zanata i sačuvala od zaborava.

“Ne moraju kupiti ako nemaju novca. Neka dođu i barem vide ono što stvaraju naše vrijedne ruke”, kaže Krupljanka Senija Bešić.
I umjesto da kod kuće provodi svoje umirovljeničke dane, kaže: “Ma kako ću kod kuće sjediti skrštenih ruku kad mi moja mirovina ne može biti ni za plaćanje kućnih obveza. Hvala dragom Bogu da sam još zdrava i da mogu raditi, a ovo mi dođe i kao radna terapija.”

KOMENTARI:
Loading...