Hakik Harbaš iz Bosanske Gradiške, danas živi u Bosanskoj Krupi i dobro zna šta znači spasiti nekome ugroženi život. Čini to na najbolji mogući i najhumaniji način, darivajući vlastitu krv i na to je ponosan. Kaže, činit će to dok ga god bude služilo dobro zdravlje. Hakik je krajem maja po stotinu i trideset sedmi put prilikom akcije Općinske organizacije Crvenog križa Bosanska Krupa, čiji je član, u Bosanskoj Otoci darovao krv, dragocjenu tečnost koja život znači.

-Prvi put sam krv darovao 1985. godine pred odlazak na odsluženje vojnog roka u bivšu JNA na nagovor jednog mog prijatelja i kolege. On je pošao dati krv i ja sam otišao s njim i prvi put darovao krv. Nastavio sam davati i to činim i danas. Darovao sam krv i u Njemačkoj, Novoj Gradišci, nema gdje nisam. Kome je god bila potrebna krv, davao sam, četiri puta godišnje. Kad sam radio u firmi znao sam ići dati krv i peti put, samo da ne radim. U bivšoj Jugoslaviji smo nakon darivanja krvi imali tri dana odmora, kaže Hakik koji je inače po zanimanju mesar, ali je do početka rata živio u svojoj Bosanskoj Gradišci a radio u poduzeću „Šipad – Radnik“. Član sam Kluba darovalaca krvi Crvenog križa Bosanska Krupa, a prethodno darovalac krvi pri Crvenom križu u Bosanskoj Gradišci.

Odazivam se svim akcijama darivanja krvi nakon kojih nikad do sad nisam osjećao nikakve zdravstvene tegobe. Jedino pred darivanje krvi, počne me malo „zezati“ tlak ali je to normalno od uzbuđenja. U ratu sam svom ranjenom prijatelju Miroslavu Gubiću, pripadniku HVO-a, dao krv iz vene u venu i tako mu spasio život a drugi put, na auto-putu prilikom teške saobraćajne nesreće između Nove Gradiške i Okučana, darovao sam krv jednom Turčinu i više ga nikad nisam ni čuo ni vidio.

Tu sam pored auto-puta prodavao voće i bio sam svjedokom te nesreće. Imam nultu pozitivnu krvnu grupu što znači da krv mogu dati svakome a primiti samo svoju krvnu grupu. Mnogim osobama sam i u Bosanskoj Krupi darivao krv. Zamolio bih svakoga, ko je god zdrav i ko može darovati krv da je daruje, jer to je iznimno human čin. Drugačije narodu ne mogu pomoći. Krv ću darovati dok god mogu, dok mi u bolnici ne zabrane, kaže Hakik uz osmijeh.

KOMENTARI:
Loading...