Prije dvije noći je u punoj Maloj Sali Doma kulture održana izložba fotografija i muzičko-scenski performans učenika Opće Gimnazije Bos.Krupa i njihove profesorice Amne Dervišagić.U cijelom spletu umjetničkih izričaja,bosanskokrupska mladež se publici predstavila i jošjednom oduševila sve prisutne te donijela dašak svemira u Bos.Krupu.

Nakon kockica u svemiru, vrijedni učenici gimnazije sa svojom profesoricom otišli su još jedan korak bliže NASA-i, odnosno ovaj put su s Internacionalne svemirske stanice, kao dio NASA-inog programa Sally Ride EarthCam, približili dijelove planete zemlje našim sugrađanima.

”Nama učenicima gimnazije ova izložba mnogo znači jer smo mnogo stvari naučili. Bit ove izložbe jest da prikažemo kako to naša planeta izgleda iz svemira i na izložbi su prikazane slike raznih zemalja kako je to snimano svemirskom letjelicom. Profesorica se prijavila i dobila oko 200 kodova. Te kodove smo unijeli i prema orbitama i vremenskim zonama našli te slike i te slike izradili” –kazala je Lejla Mesić, učenica četvrtog razreda.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je sedmicu od 4- do 10 oktobra kao Svjetsku sedmicu svemira, a ove godine se obilježava i 50 godina ljudskog koraka na mjesec, tako da je sinoćna izložba bila u znaku svemira i mjeseca.

”Naš novi projekta je ponovo jedan izazov u koji sam se usudila ući jer je i meni to bilo nepoznati. Ovo su autentične slike koje su učenici uspjeli napraviti škljocom aparata koji sui uradili s NASA-ine internacionalne svemirske stanice. To je bio jedan vid učenja o koordinatama, orbitama, svemiru ali i samoj svemirskoj stanici. Sama sam snosila troškove projekta, jer volim svoj posao, volim unosite promjene u život djece a uostalom moj posao je takav da ostavim trag u srcima te djece, jer ako oni shvate sad budućnost u istraživanju svemira, ko zna možda će jedno od njih biti astronaut iz Bosne i Hercegovine” – ističe profesorica Dervišagić.

Ova izložba je još jedan dokaz inovativnosti i kreativnosti moderne vrste nastave i načina na koji danas djeca lakše i brže uče. Godinama unazad mogli smo samo o mjesecu čitati te o ovakvim slikama i projektima diviti se nekim drugim, mnogo bolje opremljenim i razvijenim školama i zemljama, a ovaj put iz Bosanske Krupe do NASA-ine internacionalne svemirske stanice, do fotografija Floride, Čilea, Kine i drugih država koji su ovi vrijedni učenici, iako jednostavnim klikom zabilježili, svojim radom i trudom omogućili svim građanima Bosanske Krupe da ih vide i uživaju u njima.

Kao što je Niel Armstrong kazao kad je prije 50 godina zakoračio na mjesec: ‘Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo”, kazat ćemo da je ovo još jedan mali korak za ove učenike, ali velik za naš grad i Opću gimnaziju Bosanska Krupa.

Elma V.

KOMENTARI:
Loading...